Moartea a 14 pacienți de la Sf. Pantelimon, în interval de trei zile în aprilie, a stat la baza unei anchete care a scos la lumină ceea ce procurorii numesc un comportament „absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI”.

În referatul de arestare înaintat joi judecătorilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul București scrie: „cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare la locuinţa inculpatei M a fost descoperit un prospect al substanţei noradrenalină (intitulat «Noradrenalină tartrat Hypericum 2mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă»), precum şi două înscrisuri olografe în care sunt menţionaţi o mare parte din pacienţii decedaţi în perioada de început a lunii aprilie (perioadă care a stat la baza formulării sesizării în cauză)”.

„Curățenie în telefon”

În plus lista conținea „asistenţii care au fost repartizaţi pe saloanele ATI din aceeaşi perioadă, precum şi menţiunea „curăţenie în telefon”, documente care conduc la concluzia că inculpata îşi pregătea apărarea şi îşi propunea să şteargă probe din telefon, dorind să îngreuneze desfăşurarea urmăririi penale”.

Cu privire la aceste înscrisuri inculpata a precizat că îi aparţin şi că au fost întocmite de ea (aspect consemnat în procesul-verbal de percheziţie domiciliară).

În aceste înscrisuri olografe mai apare menţiunea: „?Ce facem cu resuscitările?! Nu am fost anunţate? Nu ne-am scandalizat/nu am investigat fiind pac. terminali, cu cauză irev. a SC (n.r. stopului cardiac)”. 

„Fiind audiată, inculpata M s-a prevalat de dreptul la tăcere şi nu a dorit să dea declaraţii în cauză”, mai scriu procurorii în referatul aflat în posesia HotNews.

„Uciderea, cu premeditare, a unei victime care se afla într-o unitate medicală”

Parchetul a explicat instanței că solicită arestarea celor două doctore ATI pentru că „protecția ordinii publice în acest caz se impune prin raportare la gravitatea deosebită a faptelor săvârșite, infracțiuni constând în uciderea, cu premeditare, a unei victime aflate în stare vădită de vulnerabilitate care se afla într-o unitate medicală în care se presupune că trebuie să primească îngrijirile medicale necesare pentru salvarea vieții”.

După ce scădea doza, cerea deja alt pacient „la schimb”, știind că primul va muri

„Pentru a ascunde față de familiile pacienților scăderea dozelor de noradrenalină, inculpata M revenea în saloanele pacienților și creștea dozele înainte de vizitele făcute de membrii de familie, iar după vizite le reducea, așa cum rezultă din declarația martorei GE”, se mai arată în referat. 

În cazul pacientului de 54 de ani care a decedat după ce i s-a redus rata administrării de noradrenalină, „inculpata, la schimbul de tură, știind că i-a redus la minim doza de noradrenalină, i-a spus colegei sale să aducă alt pacient de la UPU, fiind astfel sigură că decesul se va produce”.

„Calitatea de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă a celor două inculpate este de natură să sporească gravitatea faptelor în condițiile în care acestea, dincolo de responsabilitatea profesională, și-au asumat responsabilitatea morală ca în activitatea pe care o desfășoară să depună toate diligențele necesare pentru acordarea de îngrijiri pacienților care își pun viața în mâinile acestora. Este de neconceput ca o persoană, cu atât mai mult un medic, să ia decizia de a pune capăt vieții unei persoane, indiferent de starea de sănătate a persoanei”.

„Gravitatea faptelor este cu atât mai mare cu cât scopul pentru care inculpatele au luat decizia de a pune capăt vieții victimei a fost acela de a elibera paturile de pe Secția de ATI”, susțin procurorii în referatul care a convins instanța să le aresteze pe cele două doctorițe ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon. 

Oxigenul, redus odată cu noradrenalina

O asistentă a povestit anchetatorilor că cele două doctorițe nu scădeau doar doza de noradenalină, ci și valoarea oxigenului pentru cei considerați pacienți neviabili, sacrificabili.

Asistenta a realatat la Parchet că „colega sa, infirmiera AG i-a atras atenţia că după ce prin rezerva 8 au trecut inculpatele M şi PM, rata noradrenalinei pe injectomat a fost redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h. Totodată, aceasta a mai arătat că a observat că este modificată şi valoarea oxigenului de la ventilator. Acesta operează cu valori între 0-100. Deşi valoarea trebuia să fie setată la 100, aceasta era scăzută la o rată destul de mică, sub 50”.

„Văzând acest lucru, P a ieşit pe hol şi a întrebat cine a modificat rata la ventilator şi la noradrenalină, iar în acel moment i-a răspuns inculpata PM, spunându-i că ea a modificat şi că urmează să vină, însă aceasta nu a mai venit”, au scris procurorii în referat.

STENOGRAMELE și rezumatul referatului Parchetului despre faptele de la spitalul Pantelimon pot fi citite aici

Citește și:

citeste mai mult …