Cea mai mare grijă a șoferilor e să nu rămână fără carburant, dar iată ce pățește mașina când rămâi fără benzină sau motorină în mers și cum poți evita o avarie majoră.

 

În popor, când rămâi fără combustibil, se mai zice că ai făcut „pana prostului”. De zeci de ani, mașinile sunt dotate cu indicator al nivelului de carburant din rezervor. Între timp, au fost adăugate și sisteme sonore și vizuale de avertizare.

 

Inclusiv calculatorul de bord estimează, la mașinile mai noi, câți kilometri mai poți parcurge până se golește rezervorul.

 Câți kilometri poți merge „pe roșu”

În momentul în care e pe terminate, acul indicatorului de combustibil intră într-o zonă roșie. De asemenea, în bord se aprinde un bec roșu, în general de forma unei pompe de carburant.

Asta înseamnă că mai ai doar câțiva litri de benzină sau motorină în rezervor și trebuie să alimentezi cât mai urgent.

„Poți merge cam 30-50 de kilometri din momentul în care ai intrat pe roșu. În anumite condiții, poți parcurge chiar 100 km, dar mai rar. Deci, din momentul în care se aprinde pompa roșie în bord, ar fi bine să oprești la cea mai apropiată benzinărie, aflată la o distanță de cel mult 50 km de tine”, este sfatul dat de mecanicul Robert Marin.

Ce pățește mașina dacă nu mai are combustibil

Dar, te poți afla într-o zonă izolată sau pe un drum care nu are nicio benzinărie. De exemplu, pe autostrada A3, București-Ploiești, care are peste 60 km, nu este nicio stație de alimentare.

„Mașina începe să dea rateuri, să vibreze și apoi se oprește motorul. Asta se întâmplă când rămâi fără carburant în mers. Direcția devine foarte rigidă, pentru că rămâi fără servo și, în general, se întărește și pedala de frână. Într-o astfel de situație, tragi cât mai repede pe dreapta și nu mai încerci să pornești mașina decât după ce îi pui din nou benzină sau motorină”, a mai explicat mecanicul.

La mașinile cu motor pe benzină, într-o astfel de situație se poate arde pompa de combustibil. La cele diesel, poate intra aer în sistemul de ardere și pe circuit.

„La benzină, sunt rare situațiile când se arde pompa. De aceea, în principiu, după ce realimentezi, poți porni la drum. La diesel e mai problematic, pentru că dacă intră aer pe circuit, sunt mașini la care nu poți reporni motorul decât dacă tragi acel aer afară din sistem. Asta înseamnă, obligatoriu, să intri cu mașina în service sau cei de la depanări să aibă dispozitivele potrivite ca să facă aerisirea”, spune Robert Marin.

 

Pentru a evita astfel de situații, mai spune mecanicul, ar fi bine să realimentăm când rezervorul s-a golit trei sferturi. Sau să avem în portbagaj o rezervă de câțiva litri de benzină sau motorină, într-un recipient special.

SURSA