Portocalele, grapefruiturile, mandarinele, lămâile sunt savuroase și bogate în nutrienți, mai ales în vitamina C, un antioxidant puternic care susține sistemul imunitar, ajută la formarea colagenului și la absorbția fierului, dar și la protejarea împotriva stresului oxidativ.
În plus, conțin fibre, contribuind la sănătatea digestivă prin prevenirea constipației și susținerea unui microbiom intestinal sănătos.
De asemenea, conțin potasiu, un element care contribuie la menținerea unui nivel sănătos al tensiunii arteriale, reducând riscul de boli cardiovasculare.
Pot ajuta chiar la promovarea senzației de sațietate și reglarea apetitului.
Citricele au și un conținut ridicat de apă, contribuind și la o bună hidratare.
Toate acestea nu înseamnă că citricele pot fi mâncate oricând de oricine, atrag atenția specialiștii. Consumul de citrice prea aproape de o masă poate cauza unele probleme anumitor persoane.
Impactul acid asupra digestiei
Pentru că sunt acide, consumul lor imediat după masă poate perturba digestia pentru unele persoane, care s-ar putea confrunta cu disconfort, indigestie sau arsuri la stomac (în special cei predispuși la refluxul acid).
Absorbția întârziată a nutrienților
Unii compuși din citrice ar putea împiedica absorbția anumitor nutrienți atunci când fructele sunt consumate direct după masă.
Este vorba despre polifenoli, taninuri și oxalați, compușii din citrice care, deși, în general, sunt sănătoși și bogați în antioxidanți, pot forma complexe cu minerale precum calciul și fierul și reduce absorbția acestora atunci când sunt consumați în cantități mari imediat după masă.
Potențială creștere în greutate
În ciuda beneficiilor lor pentru sănătate, citricele conțin calorii. Consumul lor în exces, în special după masă, poate duce la creșteri în greutate.