Reporterul american Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan, disidentul ruso-britanic Vladimir Kara-Murza, jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, dar și alți deținuți politici din Rusia – precum Ilia Iaşin și Oleg Orlov, sau Ksenia Fadeieva şi Lilia Ceanîşeva, două apropiate ale opozantului defunct Aleksei Navalnîi – au fost eliberați, joi, în cel mai mare schimb de deținuți efectuat între Rusia și Occident de la încheierea Războiului Rece. La schimb, Rusia a primit mai mulți presupuşi agenţi ai FSB, GRU și SVR şi hackeri ruşi. Opt deținuți în total, între care și Vadim Krasikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019.
Un avion care transporta deținuți eliberați de Rusia a aterizat joi târziu în Statele Unite la Joint Base Andrews, Maryland, conform imaginilor difuzate de mass-media, informează Reuters.
Olaf Scholz recunoaşte că eliberarea unui asasin rus a fost o decizie dificil de luat
Cancelarul german a recunoscut joi că a fost o decizie dificilă eliberarea asasinului rus Vadim Krasikov ca parte a schimbului de deţinuţi cu Rusia. Krasikov, presupus agent al spionajului rus, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 2021 pentru asasinarea unui disident ceceno-georgian, în plină zi, într-un parc din Berlin, în 2019. El era cel mai „preţios” deţinut rus pe care îl avea Occidentul, iar Moscova îşi dorea foarte mult să-l aducă acasă.
Cine sunt cei opt deţinuţi care s-au întors în Rusia în urma schimbului cu Occidentul:
- Vadim Krasikov. Vladimir Putin l-a indicat de mult timp pe Krasikov drept cererea sa numărul unu în orice schimb de deţinuţi. Acesta a fost arestat în 2019 după ce l-a împuşcat mortal pe exilatul cecen Zelimhan Hangoşvili, în plină zi, într-un parc din Berlin.
- Artem Dulţev şi Anna Dulţeva: Cei doi erau spioni ruşi sub acoperire pretindeau că sunt un cuplu argentinian căsătorit. Locuiau în Ljubljana, Slovenia, împreună cu cei doi copii ai lor, de unde se crede că au îndeplinit sarcini pentru serviciile secrete ruse din întreaga Europă.
- Mihail Mikuşin: A fost arestat în oraşul Tromsø din nordul Norvegiei, unde lucra ca cercetător la o universitate, angajat, în mod ironic, pentru evaluarea ameninţărilor la adresa securităţii hibride.
- Vladislav Kliuşin: Om de afaceri rus cu legături cu Kremlinul, Kliuşin a fost condamnat la nouă ani de închisoare în SUA pentru rolul său într-o schemă de insider-trading în valoare de 90 de milioane de dolari, în care au fost piratate informaţii secrete privind veniturile mai multor companii.
- Roman Selezniov: Fiul unui deputat din Duma rusă, Selezniov a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, cea mai lungă sentinţă pentru piraterie informatică pronunţată vreodată în SUA.
- Vadim Konoşcenok: A fost arestat pentru o schemă de export de tehnologie americană destinată utilizării de către Rusia în invazia sa din Ucraina.
- Pablo González (Pavel Rubţov): Cu dublă cetăţenie, spaniolă şi rusă, González este un jurnalist care a lucrat mulţi ani pentru publicaţii spaniole, frecvent în Rusia şi Ucraina. A fost arestat în Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în martie 2022 şi de atunci era deţinut în închisoare în Polonia, fiind acuzat de spionaj în profitul Moscovei.
Aleksei Navalnîi urma să facă parte şi el din schimbul de deţinuţi cu Rusia, confirmă Casa Albă / Cum a reacţionat văduva lui Navalnîi
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat într-un briefing susţinut joi după-amiază că înţelegerea care a permis cel mai mare schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident urma să îl includă şi pe disidentul rus Aleksei Navalnîi, care a murit însă subit în închisoare în februarie anul acesta.
Putin i-a întâmpinat personal la aeroport pe ruşii care s-au întors la Moscova după schimbul de deţinuţi cu Occidentul
Cetăţenii ruşi implicaţi în complexul schimb de deţinuţi cu ţările occidentale au ajuns joi seara târziu la Moscova şi au fost întâmpinaţi la aeroport de însuşi preşedintele Vladimir Putin, au relatat agenţiile de presă ruse, în timp ce site-ul Kremlinului publică un filmuleţ.
Cei opt repatriaţi vor primi distincţii de stat, a anunţat Putin. Liderul de la Kremlin le-a spus că patria lor „nu i-a uitat, nici măcar pentru un minut”.
Schimbul de prizonieri cu Rusia are un „gust amar” pentru Amnesty: „Un pas către extinderea impunității judiciare”
Eliberarea unui presupus agent FSB condamnat pentru crimă în Germania, ca parte a vastului schimb de prizonieri anunțat joi, a atras critici din partea Amnesty International și a familiei victimei crimei, potrivit AFP. Într-o declarație, filiala germană a Amnesty a condamnat „un pas către extinderea impunității judiciare”.
Biden a vorbit la Casa Albă despre schimbul de deţinuţi, înconjurat de rudele acestora: „Calvarul lor brutal a luat sfârşit”
Preşedintele SUA Joe Biden a vorbit joi, de la Casa Albă, despre schimbul de deţinuţi cu Rusia, criticând ceea ce el a numit „procesele spectacol” intentate de Moscova cetăţenilor occidentali şi subliniind că eliberarea lor a fost rezultatul unor eforturi diplomatice colective, cu ajutorul aliaţilor.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a confirmat joi că „opt cetăţeni ruşi care erau deţinuţi în mai multe ţări ale NATO, precum şi doi copii minori”, s-au întors în Rusia în cadrul unui important schimb de deţinuţi.
„Cetăţenii ruşi au fost schimbaţi cu un grup de indivizi care au acţionat în interesul unor guverne străine şi în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse”, afirmă FSB într-un comunicat, conform agenţiilor de presă ruse. (AFP)
„Nu s-au dat bani”, precizează Casa Albă, potrivit Reuters.
Nu s-au dat bani în cadrul schimbului de deţinuţi, a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan. El a adăugat de asemenea că niciuna dintre sancţiunile impuse Rusiei nu a fost relaxată pentru a facilita acest schimb.
Președintele rus Vladimir Putin a grațiat oficial 13 persoane condamnate în Rusia și care au fost eliberate joi în cadrul schimbului masiv de deținuți cu Occidentul, scrie AFP.
Într-un comunicat, Kremlinul a mulțumit guvernelor străine care au contribuit la schimb și a precizat că președintele Putin a semnat decretele de grațiere a lui Evan Gershkovich, Paul Whelan, Oleg Orlov, Lilia Ceanîşeva, Ksenia Fadeieva, Vladimir Kara-Murza, Ilia Iaşin, Aleksandra Skocilenko, Alsu Kurmasheva, Andrei Pivovarov, Vadim Ostanin, Demuri (Dieter) Voronin și Kevin Lik.
Casa Albă a publicat lista persoanelor eliberate
Casa Albă a declarat joi că Statele Unite au negociat acest schimb complex cu Rusia şi alte ţări. Potrivit Casei Albe, opt persoane deţinute în Occident au fost trimise înapoi în Rusia.
Germania a confirmat că printre aceştia se numără Vadim Krasikov, condamnat pentru uciderea unui disident exilat la Berlin.
Casa Albă a publicat lista cu numele persoanelor eliberate în cadrul acestui schimb major de prizonieri:
- trei cetăţeni americani şi un rezident permanent în SUA care se întorc acasă din Rusia: Evan Gershkovich, Paul Whelan, Alsu Kurmasheva şi Vladimir Kara-Murza.
- 12 cetăţeni germani şi deţinuţi politici ruşi se vor întoarce în Germania: Dieter Voronin, Kevin Lik, Rico Krieger, Patrick Schoebel, Herman Moyzhes, Ilia Iaşin, Lilia Ceanîşeva, Ksenia Fadeieva, Vadim Ostanin, Andrei Pivovarov, Oleg Orlov şi Aleksandra Skocilenko.
- opt persoane se întorc în Rusia: Vadim Krasikov (din Germania), Artem Viktorovici Dulţev (din Slovenia), Anna Valerevna Dulţeva (din Slovenia), Mihail Valerievici Mikuşin (din Norvegia), Pavel Alekseevici Rubţov (din Polonia), Roman Selezniov (din SUA), Vladislav Kliuşin (din SUA) şi Vadim Konoşcenock (din SUA).
Potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, în schimb au fost implicaţi şi doi copii, care însă nu erau deţinuţi, arată CNN.
Turcia, care a coordonat acest schimb, declarase anterior că zece deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi trei în SUA. În cadrul schimbului au mai fost implicate Polonia, Slovenia, Norvegia şi Belarus.
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a salutat întoarcerea în Rusia a celor „care au muncit pentru patrie”.
Potrivit presei, în urma acestui schimb au revenit în Rusia opt deținuți – presupuşi agenţi ai FSB, GRU și SVR, precum şi hackeri ruşi. Între cei opt – și Vadim Krasikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019.
Kremlinul, cu privire la schimbul de prizonieri: „Lăsați dușmanii noștri care au părăsit Rusia să stea departe”
„Cred că toți dușmanii noștri ar trebui să rămână acolo (în străinătate), iar toți cei care nu sunt dușmanii noștri ar trebui să se întoarcă. Acesta este punctul meu de vedere”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția TASS.
Schimb de 26 de deținuți pe aeroportul din Ankara
Zece prizonieri, inclusiv doi minori, au fost transferați în Rusia, 13 în Germania, iar trei în Statele Unite – a precizat președinția turcă.
Cei 26 de deţinuţi care au făcut obiectul acestui schimb au fost transportaţi în Turcia cu şapte avioane, dintre care două din SUA, câte unul din Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Rusia.
Potrivit președinției turce, și fostul pușcaș marin american Paul Whelan a fost eliberat. El era închis în Rusia.
De asemenea, Vadim Krasikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019, a fost predat Rusiei în acest schimb.
Turcia a coordonat la Ankara un schimb de 26 de deținuți între Rusia și mai multe țări occidentale, schimb ce îl include și pe jurnalistul american Evan Gershkovich, deținut în Rusia, a informat joi după-amiază președinția turcă, potrivit AFP.
„MIT (serviciile de informații turce, n.r.) a desfășurat la Ankara cea mai mare operațiune de schimb de deținuți din ultima perioadă, implicând schimbul a 26 de persoane provenind din închisorile a șapte țări diferite (Statele Unite, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia și Belarus)”, a anunțat președinția turcă într-un comunicat, adăugând că șapte avioane au fost implicate în transportul prizonierilor.
Cel mai mare schimb de după Războiul Rece
Rusia îi eliberează pe jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan ca parte a unui schimb major de prizonieri cu SUA, a anunțat joi agenția americană Bloomberg.
Cei doi, încarcerați în Rusia pe baza unor acuzații de spionaj pe care Statele Unite și ei le neagă, sunt în drum spre destinații din afara Rusiei, a scris Bloomberg citând surse. Americanii și aliații săi vor trimite în schimb prizonieri care sunt deținuți de ei, au spus sursele Bloomberg, care au cerut să rămână anonime.
La momentul publicării acestei știri nu exista nicio confirmare oficială a schimbului de prizonieri, care ar putea fi cel mai mare de după sfârșitul Războiului Rece, după cum a notat Reuters.
Anterior, joi, Kremlinul a refuzat să comenteze informațiile de presă potrivit cărora un schimb de prizonieri între Rusia și Statele Unite este iminent.
„În continuare nu fac declarații (pe această temă)”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.
Un avion rusesc folosit în trecut în același scop a zburat în Kaliningrad
Semnele unui schimb major de prizonieri între Rusia și Belarus, pe de o parte, și Statele Unite, Germania, Slovenia și Marea Britanie, pe de altă parte, s-au înmulțit, în condițiile în care mai mulți disidenți și activiști ruși au dispărut din închisorile lor.
Site-ul de urmărire a zborurilor Flightradar24 a arătat că un avion special al guvernului rus folosit într-un schimb anterior de prizonieri, la care au participat Statele Unite și Rusia, a zburat de la Moscova către exclava rusă Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia și Lituania, înainte de a se întoarce în capitala rusă.
Pervy Otdel (Primul Departament), o asociație specializată în apărarea persoanelor în cazurile de persoane acuzate în Rusia de trădare și spionaj, a spus că zborul ar putea însemna că a avut loc un schimb de prizonieri la granița poloneză.
„Dispariții” din închisorile rusești și condamnări-fulger, semne ale unui posibil schimb
Mai mulţi disidenţi ruşi şi persoane condamnate pentru opoziţia lor faţă de războiul Moscovei în Ucraina „au dispărut” din închisorile ruseşti în ultimele zile, printre aceștia fiind și disidentul Vladimir Kara-Murza.
O avocată a lui Paul Whelan, un fost puşcaş marin american încarcerat în Rusia pentru acuzaţii de spionaj pe care le neagă, a declarat de asemenea, miercuri, pentru Reuters, că nu poate confirma unde se află acesta.
Printre cei ale căror rude şi susţinători spun că nu se mai află în aceeaşi închisoare, ci, potrivit autorităţilor penitenciare, au „plecat” către o altă unitate, se numără politicianul de opoziţie Ilia Iaşin, activistul pentru drepturile omului Oleg Orlov şi Danila Krinari, un bărbat condamnat pentru cooperare secretă cu guverne străine.
De asemenea, printre ceilalţi „dispăruţi” se numără cetăţeanul germano-rus Kevin Lik, care a fost condamnat pentru trădare, activiştii de opoziţie Lilya Ceanişeva şi Ksenia Fadeeva şi artistul anti-război Saşa Skocilenko.
Aceste mutări din închisori raportate urmează condamnării neobişnuit de rapide, la 19 iulie, a jurnalistului american Evan Gershkovich pentru acuzaţii de spionaj, pe care le neagă. Acesta a fost condamnat la 16 ani de închisoare, iar Rusia a confirmat deja că au avut loc discuţii despre un posibil schimb de deţinuţi.
Alsu Kurmasheva, jurnalistă ruso-americană pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty, post finanţat de SUA, a fost, de asemenea, condamnată cu o grabă neobişnuită într-un proces secret, în aceeaşi zi, şi condamnată la 6 ani şi jumătate de închisoare pentru răspândirea de informaţii false despre armata rusă.
De asemenea, în Belarus, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, l-a graţiat marţi pe Rico Krieger, un cetăţean german condamnat la moarte pentru terorism, din nou cu o grabă neobişnuită şi cu o acoperire mediatică din partea media de stat.