Încă din vechime, boabele decorticate de orz au căpătat denumirea de arpacaș. Având suprafața lucioasă, ele seamănă cu perlele.

În trecut, arpacașul din orz era considerat o delicatesă pe care și-o permiteau doar oamenii de seamă.

Arpacașul conține o cantitate mare de substanțe nutritive, care sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului.

Arpacașul fiert este numit „terciul frumuseții”, deoarece doar această cereală conține o cantitate enormă de lizină — aminoacidul, care participă activ la sinteza colagenului. Toată lumea știe că acesta contribuie la menținerea elasticității pielii, împiedicând formarea ridurilor. Încă un motiv de a include arpacașul în meniul tuturor femeilor este cantitatea mare de vitamine, pe care acesta le conține: A, PP, E și vitaminele grupului B.

Consumul regulat al terciului din arpacaș nu contribuie doar la menținerea frumuseții pielii, ci și la scăderea ponderală! Acest aliment sățios și hipocaloric este bogat în celuloză (necesară pentru peristaltica intestinală normală) și proteine.

Planta pe care toți românii o aruncă, deși face minuni pentru sănătate. Strămoșii o foloseau ca medicament

Ingrediente terci de arpacaș:

un pahar de arpacaș din orzun litru de apă2 litri de lapte

Mod de preparare terci de arpacaș: 

Acoperiți arpacașul cu apă și lăsați-l să se înmoaie peste noapte. Spălați-l și acoperiți-l cu laptele călduț.

Aduceți terciul până la punctul de fierbere, după care acoperiți-l cu un capac și fierbeți-l la foc mic pe parcursul a 3 ore. Nu vă lăsați intimidată de timpul lung de preparare: va trebui să interveniți doar în prima etapă de preparare. Terciul va căpăta o nuanță plăcută de bej și un gust de lapte înnăbușit.

Rețetă mănăstirească: Șamponul-tratament pentru păr gras, mătreață și dermatită. Ai nevoie de doar câteva ingrediente, 100% naturale