China va împrumuta Australiei o nouă pereche de panda gigant, un simbol al diplomaţiei de la Beijing, pentru a înlocui cuplul de panda al cărui contract se apropie de încheiere, a anunţat duminică prim-ministrul chinez Li Qiang, potrivit agențiilor France Presse și Agerpres.
Grădina zoologică din Adelaide, un oraş din sudul Australiei, este, din 2009, gazda a doi panda gigant trimişi de Beijing – Wang Wang şi Fu Ni -, o practică cunoscută sub denumirea „diplomaţie panda”.
Pentru China, diplomaţia panda este o formă de „putere blândă” sau „soft power”, o strategie de influenţă în relaţiile internaţionale.
Autorităţile de la Beijing încheie acorduri de împrumut cu grădini zoologice din străinătate, iar dacă animalele fac pui, micuţii sunt trimişi, după câţiva ani, înapoi în China pentru a fi incluşi în programul naţional de creştere al acestei specii.
Acordul de împrumut încheiat cu guvernul de la Canberra se încheie anul acesta, însă cei doi panda gigant încredinţaţi grădinii zoologice din Adelaide nu au dat naştere unor pui.
Venirea pe lume a puilor de panda este un eveniment rar: aceste animale erbivore au capacitatea, foarte rar întâlnită în lumea animală, de a opri dezvoltarea fătului dacă estimează că nu este o perioadă propice pentru fătare. Este o perioadă denumită „diapauză”.
Premierul chinez Li Qiang se află în vizită în Australia
„Wang Wang şi Fu Ni au fost plecaţi de acasă timp de 15 ani. Cred că le-a fost tare dor de casă şi vor reveni în China înainte de finalul anului”, a declarat prim-ministrul chinez Li Qiang la grădina zoologică din Adelaide, prima etapă a deplasării sale în Australia, unde înaltul oficial chinez a aterizat sâmbătă.
„Dar ceea ce vă pot spune este că vom furniza cât de curând posibil un nou cuplu de panda la fel de frumoşi, fermecători şi adorabili”, a spus Li Qiang, adăugând că Beijingul va trimite guvernului de la Canberra o listă de candidaţi.
„Este benefic pentru economie, pentru forţa de muncă din Australia de Sud, pentru turism şi este un simbol al bunăvoinţei, drept pentru care vă mulţumim”, a spus ministrul australian al Afacerilor Externe, Penny Wong.
Panda gigant, în continuare pe lista speciilor vulnerabile
Potrivit organizaţiei WWF, care acţionează în domeniul protecţiei mediului, în lume au mai rămas circa 1.860 de panda gigant, care trăiesc mai ales în pădurile de bambus din regiunile muntoase ale Chinei.
Graţie programelor de conservare, Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (UICN) a retras în 2016 panda din categoria speciilor „în pericol”. Rămâne însă pe lista speciilor vulnerabile din lista roşie a speciilor ameninţate.