Căldura emisă de metroul londonez, care depășește 30 de grade celsius, va fi folosită pentru a alimenta cu energie monumentele emblematice din centrul capitalei britanice, precum Parlamentul şi reşedinţa prim-miniştrilor din Regatul Unit, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Rețeaua de căldură, care este o nouă iniţiativă a Guvernului britanic, va fi una dintre primele şi „dintre cele mai mari reţele de căldură”, conform Ministerului britanic al Energiei.
Lucrările vor începe în 2026, iar rețeaua va alimenta sistemele de apă şi de încălzire din Londra.
Noul proiect va permite reutilizarea surplusului de energie generat de sistemul subteran al Capitalei, de canalizare şi de râul Tamisa, pentru a încălzi sute de clădiri istorice şi instituţii din cartierul Westminster cu emisii reduse.
Costuri mai mici pentru utilizatorii de energie cu emisii reduse
„Utilizarea căldurii reziduale a Tamisei şi a metroului londonez pentru a alimenta cu energie repere emblematice precum Parlamentul şi Muzeul National Gallery este un exemplu promiţător a ceea ce se poate face în materie de încălzire cu costuri reduse şi cu emisii scăzute de carbon”, a declarat subsecretara de stat din cadrul Ministerului britanic al Energiei, Miatta Fahnbulleh.
Potrivit companiilor care vor realiza lucrarea, proiectul ar trebui să genereze 500 de locuri de muncă şi să reducă facturile cu 40%.
Clădirile care vor fi racordate la viitoarea reţea nu au fost deocamdată dezvăluite, însă muzeul Tate Britain, gara Victoria şi Westminster Abbey se află pe traseul conductelor.
Noua reţea va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 75.000 de tone de CO2 pe an, evitând în acelaşi timp pierderile masive de căldură pe plan local.
Regatul Unit şi-a fixat obiectivul de a-şi decarboniza energia electrică până în 2030 şi apoi să atingă neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon în 2050.