Amenzile de circulație s-au majorat, în 2024, odată cu modificarea modului de calcul a punctului de amendă. Cea mai mică sancțiune este de 330 de lei, iar cea mai mare depășește 3.000 de lei. Dar, pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h, se poate suspenda permisul sau se aplică numai amendă contravențională?

Depășirea vitezei legale poate avea două consecințe majore. Fie se produce un accident de circulație, fie ești prins de radar și primești amendă contravențională sau te alegi cu permisul suspendat.

Cod Rutier 2024. Cum funcționează sistemul de reclamare a șoferilor agresivi și unde trimitem înregistrările VIDEO

De aceea, este important ca șoferii să știe care este limita de viteză pe tronsonul de drum pe care circulă.

Care este limita de viteză pe drumurile din România

Limitele de viteză admise în România sunt:

130 km/h pe autostradă;120 km/h pe drumurile expres;100 km/h pe drumurile europene;90 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene);50 km/h în localitate.

Dar, viteza maximă impusă poate să fie mai mică sau mai mare, în funcție de zona pe care o traversează acel drum. De exemplu, în localitate, limita de viteză în apropierea trecerilor pentru pietoni poate fi redusă la 30 km/h.

De asemenea, pe autostradă, dacă în zonele cu viraje periculoase ori unde e un risc mărit de producere a unor accidente, limita maximă de viteză poate fi scăzută la 80 km/h.

La ce viteză se suspendă permisul auto

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita legală:

10 – 20 km/h: 2 – 3 puncte de amendă;21 – 30 km/h: 4 – 5 puncte de amendă;31 – 40 km/h: 6 – 8 puncte de amendă;41 – 50 km/h: 9 – 20 puncte de amendă;peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei. Așadar, amenzile pentru depășirea vitezei variază între 330 de lei și 3.300 de lei.

Rovinieta nu mai trebuie plătită înaintea efectuării călătoriei. Cât e amenda dacă „omiți plata ei”Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?

Chiar dacă legea impune anumite limite de viteză, sancțiunile nu se aplică imediat ce șoferul a încălcat viteza maximă.

„Legislația rutieră prevede o toleranță legală între care se poate angaja răspundere contravențională. Și anume, de 9 kilometri. Practic, cine depășește cu 1 kilometru viteza legală, nu va fi sancționat, ci doar dacă depășește cu 10 kilometri”, a explicat comisarul șef Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR.

Așadar, pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h nu se aplică nici amendă, nici nu se suspendă permisul.

Dar, în cazul în care ești implicat într-un accident de circulație, depășirea limitei de viteză chiar și cu 1 km/h poate avea consecințe. Pentru că instanța de judecată ar putea considera că nerespectarea vitezei legale a contribuit la producerea evenimentului rutier.

De aceea, este indicat ca limitele maxime de viteză să fie respectate. Atât pentru siguranța proprie, cât și pentru a evita o amendă de circulație.

SURSA