Conform noului Cod Rutier, șoferii trebuie să circule cu luminile aprinse de fiecare dată când pornesc la drum. Acestea sunt obligatorii pe toate categoriile de șosele din România.
Dar, trebuie pornită faza scurtă sau e suficient să fie activate doar pozițiile?
Luminile de zi sau faza scurta, ce trebuie să aprinzi?
„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se precizează în Legea 168/2023.
Așadar, nu are importanță dacă șoferii aprind doar „pozițiile” sau circulă cu „faza scurtă” pornită. Important este ca cel puțin un set de lumini să fie pornit.
De asemenea, Codul Rutier nu obligă pornirea luminilor de ceață din față, atunci când vizibilitatea e redusă. Numai aprinderea proiectorului-spate este obligatorie într-o astfel de situație, indiferent că e zi sau noapte.
Șoferii care nu circulă cu luminile de zi (Daytime Running Light – DRL) sau faza scurtă pornite riscă între 4 și 5 puncte de amendă.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a II-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcţiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulaţia pe drumurile publice;”, stabilește Art. 100 (11) din Codul Rutier.
Astfel, amenda pentru cei care nu aprind nici faza scurtă, nici luminile de zi, este cuprinsă între 810 și 1.012,5 lei.
Când trebuie aprinse luminile de ceață?
Sunt multe situații în care ceața pune probleme șoferilor. Vizibilitatea scade uneori sub 50 de metri, ceea ce poate fi foarte periculos.
Toate mașinile sunt dotate cu faruri, stopuri și lămpi de semnalizare. Aceste sisteme de iluminare sunt obligatorii pentru orice vehicul care circulă pe drumurile publice.
De asemenea, sistemul de iluminare conține și lămpi de ceață, iar unele mașini au proiectoare de ceață. Acestea sunt lumini mult mai intense, cu o rază concentrată, menite să fie vizibile în condiții dificile de drum.
Luminile de ceață sunt, în general, acționate de la un comutator care este separat de comenzile principale ale farurilor. Acesta poate activa lampa din spate și, în cazul vehiculelor dotate cu proiectoare de ceață, pe cele din față.
Stopul de ceață este obligatoriu la toate mașinile, în timp ce proiectoarele de ceață sunt opționale.
Proiectoarele de ceață se activează independent de lumina de întâlnire. Astfel că, atunci când un șofer aprinde faza scurtă, nu activează și luminile de ceață.
Ești obligat să aprinzi luminile de ceață când plouă?
Sunt șoferi care uită să aprindă luminile de ceață, iar alții care le folosesc excesiv.
Luminile de ceață au fost concepute pentru a fi utilizate în condiții dificile de drum, atunci când vizibilitatea este scăzută. Acestea au rolul de a face mașina mai vizibilă în trafic, de la o distanță mai mare.
Când plouă nu ești obligat să aprinzi luminile de ceață.
Proiectoarele și stopul de ceață trebuie folosite doar atunci când este ceață densă. Dar este recomandat să fie activate când ninge abundent sau plouă torențial. Astfel, vehiculul va fi observat de ceilalți participanți la trafic de la o distanță mai mare.
Exemplu de utilizare a luminilor de ceață în zonele urbane
În zonele urbane aglomerate, activarea proiectoarelor de ceață poate crea reflexii din iluminatul public. Astfel, vizibilitatea celorlalți șoferi poate fi redusă.
De exemplu, pe o stradă unde sunt multe semafoare și lumini, proiectoarele de ceață îi poate împiedica pe ceilalți șoferi să observe când dai semnal stânga sau dreapta. Sau când pui frână.
Însă, dacă te afli într-o zonă unde vizibilitatea scade rapid, aprinderea luminilor de ceață poate îmbunătăți considerabil siguranța. Desigur, este esențial să le oprești imediat ce condițiile meteorologice se îmbunătățesc.