Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat, miercuri, că va fi convocat un comitet de urgenţă pentru a discuta dacă actuala epidemie de mpox, o boală cunoscută şi sub denumirea de „variola maimuţei”, din Republica Democrată Congo reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, transmit Reuters și News.ro.
Actuala epidemie de mpox din Congo a înregistrat deja aproximativ 27.000 de cazuri şi a provocat moartea a peste 1.100 de persoane, majoritatea copii, de la începutul anului 2023.
OMS a declarat că au fost confirmate încă 50 de cazuri de mpox şi că sunt suspectate mai multe în patru ţări – Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda – unde nu au fost raportate cazuri până acum.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că a decis să convoace un comitet de urgenţă, având în vedere răspândirea virusului mpox în ţările învecinate şi potenţialul de răspândire internaţională în Africa şi în afara acesteia.
Un comitet de urgenţă este alcătuit din experţi internaţionali care oferă consiliere tehnică şi recomandări directorului OMS cu privire la faptul dacă un focar de boală este o „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional„, cel mai înalt nivel de alertă al agenţiei.
Decizia finală este luată de directorul general.
Data pentru reuniune nu a fost fixată
OMS, afiliată ONU, a declarat că comitetul de urgenţă va fi reunit „cât mai curând posibil”, dar nu a furnizat o dată precisă pentru reuniune sau alte detalii.
„Am deblocat 1 milion de dolari din fondul de contingenţă al OMS pentru situaţii de urgenţă pentru a sprijini intensificarea răspunsului şi intenţionăm să deblocăm şi mai mult în zilele următoare”, a declarat Tedros în cadrul unei convorbiri cu jurnaliştii.
Tedros a adăugat că agenţia a declanşat procesul de listare a utilizării de urgenţă a celor două vaccinuri mpox – Jynneos de la Bavarian Nordic şi KM Biologics LC16 – pentru a ajuta la accelerarea accesului la vaccinuri. Autorităţile congoleze au aprobat utilizarea ambelor vaccinuri în iunie.
Epidemia a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de Clade I. Dar noua variantă, cunoscută sub numele de Clade Ib, pare să se răspândească mai uşor prin contactul apropiat de rutină, aşa cum pare să fie cazul în rândul copiilor.
O formă mai puțin severă a virusului s-a răspândit în 2022
Prezenţa tulpinii Clade Ib a fost confirmată în Kenya, Rwanda şi Uganda, a declarat Tedros din cadrul OMS, în timp ce tulpina din Burundi este încă în curs de analiză.
O formă diferită şi mai puţin severă a virusului – clada IIb – s-a răspândit la nivel mondial în 2022, în mare parte prin contact sexual în rândul bărbaţilor care au relaţii sexuale cu bărbaţi.
Acest lucru a determinat OMS să declare o urgenţă de sănătate publică. Deşi aceasta s-a încheiat, OMS a declarat că boala rămâne o ameninţare pentru sănătate.