Cu două săptămâni înainte de alegerile legislative din Marea Britanie, două noi sondaje publicate miercuri prezic o victorie istorică a laburiştilor împotriva conservatorilor aflaţi la putere de 14 ani, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul YouGov, laburiştii (centru-stânga) ar urma să câştige 425 din cele 650 de locuri în Parlamentul britanic la alegerile din 4 iulie, „cel mai mare număr din istoria partidului”, cu 39% din voturi.

Conservatorii premierului Rishi Sunak ar urma să obţină 108 locuri, pierzând astfel 257 de fotolii în comparaţie cu actuala componenţă a Parlamentului.

La rândul său, Institutul Savanta a estimat chiar un număr mai mare de locuri câştigate de Partidul Laburist a lui Keir Starmer – 516, dublu faţă de numărul obţinut de Tony Blair în timpul victoriei laburiste din 1997.

Conservatorii ar ajunge astfel la doar 53 de locuri în Parlament, o înfrângere zdrobitoare şi fără precedent pentru partid.

Colegiile liderilor conservatori, în pericol

Sondajul Savanta, realizat pentru ziarul The Telegraph, prezice chiar pierderea de către premierul conservator a fotoliului de deputat de Richmond, Yorkshire (nordul Angliei), în faţa laburiştilor, o situaţie nemaiîntâlnită până acum pentru un şef de guvern.

Personalităţi importante, precum ministrul de finanţe Jeremy Hunt, ministrul apărării Grant Shapps şi ministrul pentru relaţiile cu Parlamentul Penny Mordaunt, şi-ar pierde chiar şi ei locurile în Parlament, potrivit celor două institute de sondare a opiniei publice.

Potrivit YouGov, liberal-democraţii şi-ar putea consolida poziţia şi deveni a treia forţă în Parlament cu 67 de locuri, depăşind astfel Partidului Naţionalist Scoţian (SNP) pro-independenţă, care ar avea doar 20 de locuri la Westminster.

Partidul Reform UK, care a înregistrat o creştere în sondajele de opinie după intrarea surpriză în cursă a lui Nigel Farage la începutul lunii iunie, ar obţine primele sale cinci locuri în Parlament, cu 15% din voturi, potrivit YouGov.

Sistemul electoral din Marea Britanie este unul majoritar (uninominal) astfel că partidele nu sunt reprezentate în Camera Comunelor proporțional cu voturile obținute la nivel național, ci în funcție de colegiile în care candidații lor au câștigat cele mai multe voturi.

citeste mai mult …