Comisia de Etică a SNSPA a decis „destituirea din funcția didactică sau de cercetare” a profesorului și sociologului Alfred Bulai motivând că a încălcat Articolul 17 din Codul de Etică și deontologie al universității, care face referire la „respect și toleranță”. În baza acestei decizii, rectorul SNSPA i-a desfăcut lui Alfred Bulai contractul de muncă cu universitatea. Luni, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 continuă audierile în cazul lui Bulai, acuzat de către mai multe studente de abuzuri sexuale într-o investigație a jurnaliștilor de la Snoop.ro.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a anunțat săptămâna trecută că a semnat dispoziția prin care lui Alfred Bulai i se desface contractul de muncă cu universitatea, explicând că pune „în aplicare” decizia Comisiei de Etică.
La acel moment, decizia Comisiei de Etică nu era publicată pe site-ul SNSPA, însă a fost publicată ulterior.
Decizia de Etică a SNSPA a stabilit că Alfred Bulai a încălcat Codul de Etică și deontologie al universității
În decizia Comisiei de Etică, luată cu unanimitate de voturi, se precizează că hotărârea de destituire din funcție a profesorului și sociologului Alfred Bulai a fost luată ținându-se cont de 10 sesizări și mărturii pe care Comisia le-a primit.
Membrii Comisiei de Etică a SNSPA au stabilit „Încălcarea de către partea reclamată (n. red.: Alfred Bulai) a prevederilor art. 17 alin. 1, alin. 2, alin. 3, alin 4, alin. 5 din Codul de Etică și deontologie universitară al SNSPA”.
„Prezenta hotărâre poate fi contestată la Comisia Națională de Etică a Managementului Universitar, în termen de 30 de zile de la data comunicării”, se arată în decizia luată în data de 6 august.
Ce articol din Codul de Etică al SNSPA a încălcat Alfred Bulai
Alfred Bulai a încălcat Articolul 17 din Codul de Etică al SNSPA, primele 5 alineate, a stabilit Comisia de Etică. Ele fac referire la „respect și toleranță”:
„Art. 17. Respectul şi toleranţa
(1) SNSPA promovează existenţa unei comunităţi academice în cadrul căreia este respectată demnitatea fiecăruia într-un climat liber de orice manifestare şi formă de hărţuire, exploatare, umilire, dispreţ, ameninţare sau intimidare. SNSPA aderă la valoarea toleranţei faţă de diferenţele între oameni, între opinii, credinţe şi preferinţe intelectuale. Nu sunt permise manifestări misogine, rasiste, şovine, xenofobe, homofobe, de hărţuire sexuală sau alte forme de hărţuire.
(2) Universitatea nu îngăduie nicio formă de hărţuire în mediul academic, precum: misoginismul, sexismul, rasismul, şovinismul, xenofobia, homofobia, hărţuirea în privinţa convingerilor religioase sau politice.
(3) Atitudinile critice, dezacordul faţă de valorile sau acţiunile unei persoane sau grup, care nu sunt însoţite de comportamente care pot fi considerate agresive sau insultătoare, în sensul definit de etica universitară, sunt acceptate şi încurajate în scopul progresului în înţelegere, cunoaştere şi dezvoltare.
(4) SNSPA se opune hărţuirii sexuale şi afirmă că un astfel de comportament este interzis cu desăvârşire, atât de lege cât şi de politicile şi normele universitare. SNSPA sancţionează proporţional astfel de cazuri.
(5) Se defineşte hărţuirea sexuală ca avansuri sexuale nepotrivite (inclusiv încercarea de corupere sexuală), cerere de favoruri sexuale şi alte manifestări verbale sau fizice de natură sexuală care au legătură cu condiţionarea instruirii, evaluării, angajării, promovării sau participării la activitatea universitară”.
Procurorii continuă audierile în cazul Alfred Bulai
Procurorii continuă și în această săptămână audierile în cazul Alfred Bulai, în dosarul deschis la o săptămână după publicarea investigației Snoop.ro, în care se regăsesc mărturii ale mai multor studente care îl acuză pe profesor de abuzuri sexuale.
„Ca și săptămâna trecută, și săptămâna aceasta vor fi audieri de martori și persoane vătămate în dosarul SNSPA. Audierile se vor desfășura la poliție și la Parchet”, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1.
Investigația Snoop.ro despre Alfred Bulai
Conform dezvăluirilor făcute de site-ul de investigații Snoop.ro, sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cerea studentelor să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde era cazat și unde le chema să le ofere feedback academic.
Jurnaliștii de la Snoop au scris că Bulai chema studentele și la terase pentru a discuta prestația lor la curs, dar le punea întrebări despre viața lor sexuală. Acesta le vorbea și câte patru ore despre cum trebuie să se poarte o femeie, astfel încât bărbatul „să se simtă puternic”.
Victimele l-au înregistrat audio pe Alfred Bulai, iar Snoop a realizat un film de peste 20 de minute cu aceste înregistrări, cu declarațiile video ale fetelor și cu reacția lui Bulai.
După aceste dezvăluiri, au început să apară acuzații de hărțuire sexuală și la adresa sociologului și profesorului Marius Pieleanu. Rise Project și Investigatoria.ro au publicat joi mărturiile mai multor femei, foste studente cărora Marius Pieleanu le-a fost profesor la SNSPA, despre care susțin că a avut un comportament abuziv. Marius Pieleanu a anunțat apoi că va întrerupe contractul cu SNSPA.
Ulterior, rectorul SNSPA, Remus Pricopie a confirmat, pentru cititorii HotNews.ro, că Marius Pieleanu a depus cerere de întrerupere a contractului cu universitatea, în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală.