Această simulare, bazată pe date științifice și modele climatice, oferă o perspectivă concretă asupra cum ar arăta Pământul în această ipotetică situație de topire totală a gheții.

Conform simulării, topirea completă a tuturor ghețarilor ar avea consecințe devastatoare asupra întregii planete. Printre cele mai evidente schimbări s-ar număra creșterea nivelului mărilor și oceanelor, ceea ce ar duce la dispariția unor insule și peninsule, inundarea unor zone locuite de coasta, și perturbarea ecosistemelor subtropicale și tropicale. Imaginați-vă metropole precum New York sau Miami complet inundate, iar insule exotice precum Maldive ar fi simple amintiri. 

În 2015, NASA dezvăluia că nivelul oceanelor a crescut cu aproximativ opt centimetri din 1992, înregistrându-se maxime de 23 de centimetri în unele locuri din cauza variaţiilor naturale de relief. Agenția spațială a estimat că până la sfârșitul secolului, oceanele vor crește cu până la 90 de centimetri.

Asta ar fi suficient pentru a muta milioane de oameni din întreaga lume. Dar dacă această tendință continuă și toți ghețarii s-ar topi, se prevede că oceanele vor crește cu 65,8 metri. Deci, unde va ajunge toată apa?

De unde vine numele stațiunii Mamaia. Legenda puțin neștiută a perlei litoralului românesc

O echipă de experți de la Business Insider a realizat o simulare video care prezintă schimbări importante în configurația Pământului, în scenariul îngrozitor în care toată gheața de pe planetă s-ar topi. Unele dintre zonele care se vor inunda repede sunt, probabil (deloc surprinzător), Veneția sau Olanda, care dispar primele. La prima vedere, lucrurile nu stau rău!

Dacă întoarcem globul și ne uităm însă în zona Asiei, observăm că orașe mari precum Calcutta (India) și Shanghai (China) vor fi șterse de pe fața planetei. Și SUA ar părea mai mică, să nu mai spunem că Florida ar fi complet sub ape.

În ceea ce privește zona noastră, simularea arată că Odesa ar fi înghițită de ape, iar acestea se vor apropia periculos de România, schimbând relieful țării vecine și „mușcând” puțin și din al nostru.

Ceea ce este cel mai șocant este faptul că această hartă nu este o proiecție nebuneanscă a unui viitor neașteptat – sigur, lucrurile nu vor arăta poate chiar așa, dar oamenii de știință prezic mereu un viitor în care nu mai există ghețari pe Pământ.

Mihaela Bilic aruncă în aer încă un mit. „Conservele sterilizate prin fierbere pot să fie consumate și după termenul de expirare”