Ce este ciuperca unghiei

Ciuperca unghiei sau onicomicoza poate provoca durere, disconfort și leziuni persistente. Fiind contagioasă, infecția poate fi transmisă și altor persoane. Tratamentul acesteia este de lungă durată și în multe situații afecțiunea poate recidiva și poate să apară la orice vârstă. Totuși, persoanele de peste 65 de ani sunt mai predispuse la apariția ciupercii unghiei.

Onicomicozele reprezinta 50% dintre infectiile unghiei. Se estimeaza că aproximativ 10% din populatie are onicomicoză. Unghiile de la picioare sunt de 10 ori mai frecvent infectate decât unghiile de la mâini, conform site-ului reginamaria.ro.

Degetul mare și degetul mic sunt cele mai predispuse la infectare, poate pentru că sunt mai expuse la frecarea de pantofi.

Factorii care pot provoca onicomicoza

Vârsta poate să fie unul dintre factorii care cresc riscul de a dezvolta ciuperca unghiei, deoarece odată cu înaintarea în vârstă scade fluxul sangvin, sistemul imunitar este mai scăzut, unghiile devin mai fragile, iar fisurile de la nivelul unghiilor favorizează dezvoltarea și pătrunderea ciupercilor.

Încălțămintea neadecvată, prea strâmtă sau din materiale impermeabile, care favorizează transpirația piciorului poate, de asemenea, să ajute la dezvoltarea ciupercilor la nivelul unghiilor.

De ce trebuie să mănânci zilnic pepene verde. Beneficiile acestui fruct de sezon

Igiena precară este o altă cauză care favorizează dezvoltarea acestei afecțiuni. De asemenea, mersul desculț în spații comune umede, cum ar fi piscine, săli de sport și săli de duș sau chiar saloanele de manichiură și pedichiură igienizate necorespunzător, pot să fie cauzele frecvente ale contactării ciupercilor la nivelul unghiilor. De asemenea, manichiura realizată din gel, care nu permite unghiei să respire, poate contribui la dezvoltarea micozelor.

De asemenea, diabetul zaharat, afecțiunile vasculare periferice, sistemul imunitar slăbit, predispoziția genetică sau fumatul pot să fie alte cauze.

Cum știi că ai fost contaminat cu ciuperca unghiei

Primul simptom constă în apariția unor pete de culoare alb-galbui la vârful unghiei. Când unghiile suferă modificări, atât în ceea ce privește culoarea cât și aspectul, acestea pot fi indicii asupra faptului că pot exista anumite probleme la nivelul unghiei. Odată cu avansarea infecției, toată unghia își schimbă culoarea, suprafața ei se îngroașă și are aspect casant, este fragilă și sfărâmicioasă, deformată sau culoarea ei devine galben-maronie.

Cum se tratează ciuperca unghiei

Recomandat este să mergeți la dermatolog pentru a putea identifica prin teste specifice tipul infecției. Astfel medicul vă va putea prescrie tratamentul corespunzător.

Însă, trebuie să știți că tratamentul este de lungă durată, de la șase luni până la un an de zile, până când crește unghia sănătoasă, care o va înlocui pe cea bolnavă. Dacă infecția este una ușoară, medicul vă va prescrie un tratament, constând în geluri sau creme aplicate local. Dacă este vorba despre o infecție mai gravă, tratamentul poate consta inclusiv în medicamente antifungice, administrate pe cale orală.

Ce se întâmplă în organism când ai lipsă de magneziu. Stările de anxietate și oboseala, printre simptome

Dacă, însă, nu puteți ajunge imediat la un doctor specialist puteți apela la anumite tratamente naturiste, însă acestea pot da rezultate doar în cazul infecțiilor ușoare. Dintre terapiile naturiste recomandate de fitoterapeuți se numără: uleiul de oregano și cimbru, extractul din usturoi, uleiul de arbore de ceai, extract din frunze de măslin, tratamentele cu apă oxigenată, alcool etilic și oțet alb sau chiar modificarea dietei.

Cum puteți preveni apariția ciupercii unghiei

Igiena corectă a mâinilor și picioarelor este cea mai importantă metodă de prevenție. Spălarea frecventă a acestora, cu săpun, mai ales după activitățile sportive. Uscarea lor trebuie făcută cu prosopul personal și inclusiv între degete trebuie să ștergeți bine pentru a păstra un mediu uscat. Ciupercile se dezvoltă în mediile umede. Unghiile trebuie tăiate drept și a se evita fisurarea lor sau rănirea degetelor la colțurile unghiilor. Este recomandat să folosiți ustensile personale pentru efectuarea manichiurii și a pedichiurii. Dacă apelați la saloane asigurați-vă că ustensilele au fost bine dezinfectate.

Uleiul care face minuni pentru sănătate. Beneficiile sale au fost consemnate de Hipocrate, părintele medicinei

Șosetele ar trebui să fie din bumbac sau material natural, nu sintetic. Ideal este să le schimbați pe durata zilei, dacă simțiți că v-au transpirat picioarele. De asemenea, încălțămintea ar trebui să fie din materiale naturale, deoarece cele din materiale sisntetice nu permit aerisirea piciorului și în plus produc un miros neplăcut în contact cu transpirația.

Este contraindicat să purtați încălțările altor persoane, iar în locurile publice, precum sunt ștrandurile trebuie să purtați papuci și neapărat după ce ieșiți din bazin să faceți duș cu apă și săpun, pe întregul corp, implicit la picioare și între degete. În felul acesta se pot evita dezvoltarea anumitor tipuri de ciuperci ale unghiei.