Legislația rutieră din țara noastră prevede explicit că toți conducătorii auto au dreptul de a cunoaște istoricul sancțiunilor rutiere, iar această posibilitate a devenit realitate cu instrumentele moderne de comunicare și tehnologie.
Metoda tradițională de a afla câte puncte de penalizare ai acumulat presupunea să te deplasezi la sediul Poliției. Acolo, trebuia să completezi o cerere și să revii după câteva zile pentru a primi răspunsul.
Însă, cei care doresc să evite aceste drumuri și birocrația asociată pot opta pentru o variantă mai comodă. Pot trimite cererea prin poșta electronică către serviciul Poliției rutiere din zona de domiciliu. Este suficient să redactezi un email adresat acestui serviciu, iar informațiile despre punctele de penalizare și istoricul rutier vor fi transmise în mod eficient și fără a fi nevoie să te deplasezi fizic la sediul instituției.
Cum poți afla online câte puncte de penalizare ai acumulat?
Șoferii au și posibilitatea de a afla online câte puncte de penalizare au acumulat.
Există două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere:
hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție)ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități).
Prin intermediul aplicației ghiseul.ro, care poate fi accesată și de pe telefonul mobil, aceste informații pot fi obținute în câteva minute, scrie ProMotor.
Este necesară autentificarea (pentru cei care au deja cont) în aplicație iar de acolo se accesează istoricul rutier.
Astfel, șoferii pot afla pe loc ce amenzi rutiere au primit și câte puncte de penalizare au acumulat.
Câinii robot, controlați cu ajutorul Inteligenței Artificiale, noile ajutoare pentru nevăzători
Cei care nu au cont pe ghiseul.ro pot să creeze unul, în baza datelor din buletin. Însă, trebuie să aibă acces la o adresa de email și să dețină un card bancar valid.
Cât este punctul de amendă în 2024
Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor amendă aplicate.
Un punct-amenda reprezintă 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
În momentul de față, valoarea unui punct este de 165 lei, cu 20 de lei mai mult decât în 2023.