Curtea supremă a Venezuelei, pe care majoritatea observatorilor o consideră aservită guvernului lui Nicolas Maduro, a validat joi realegerea acestuia în funcție, în pofida suspiciunilor de fraudare masivă a votului, relatează agenția AFP, citată de News.ro.
Curtea „certifică incontestabil materialul electoral şi validează rezultatele alegerilor prezidenţiale din 28 iulie 2024, emise de Consiliul Naţional Electoral (CNE), în care cetăţeanul Nicolas Maduro Moros a fost ales preşedinte al Republicii Bolivariene Venezuela pentru perioada constituţională 2025-2031”, a declarat preşedintele curții, Caryslia Rodriguez.
Nicolas Maduro a fost cel care, la începutul lunii august, a cerut Curţii Superioare de Justiţie, curtea supremă a Venezuelei, să-i valideze victoria.
Anunţul realegerii preşedintelui socialist pentru un al treilea mandat a declanşat manifestaţii spontane, care au fost reprimate cu brutalitate. Potrivit autorităţilor, 25 de persoane au fost ucise, 192 au fost rănite şi 2.400 au fost arestate. Organizațiile internaționale cred însă că bilanțul este mult mai mare.
Nicolas Maduro a fost declarat învingător cu 52% din voturi de către CNE, care nu a furnizat însă rapoartele secţiilor de votare, susţinând că a fost victima pirateriei informatice. Opoziţia şi numeroşi observatori consideră că un astfel de atac este puţin plauzibil şi văd în acesta o manevră a guvernului de a evita divulgarea numărului exact de voturi.
Potrivit opoziţiei, care a făcut publice procesele-verbale obţinute de observatorii săi, candidatul său Edmundo Gonzalez Urrutia a câştigat alegerile cu peste 60% din voturi.
Mai multe țări, inclusiv din America Latină, l-au recunoscut pe Urrutia drept câștigător legitim al alegerilor.
„Domnilor de la TSJ: nicio decizie nu va înlocui suveranitatea populară. Ţara şi lumea sunt conştiente de părtinirea dumneavoastră şi, în consecinţă, de incapacitatea dumneavoastră de a rezolva conflictul; decizia dumneavoastră nu va face decât să agraveze criza”, a declarat Edmundo Gonzalez Urrutia pe reţelele sociale, cerându-i din nou lui Nicolas Maduro să permită o „tranziţie politică” paşnică.
Preşedinta curții supreme reiterase în cadrul unei audieri anterioare că deciziile sale sunt „definitive”.
Sondajele de opinie efectuate înaintea scrutinului prezidențial indicau o victorie clară a opoziției pro-democrate după 25 de ani de guvernare socialistă, însă autoritatea electorală controlată de guvernul lui Maduro l-a declarat pe acesta învingător după numărarea a 80% din voturile exprimate și a unei diferențe de doar 2% între președintele în exercițiu și contracandidatul său, Edmundo Gonzalez.