Crampele musculare pot fi provocate de o serie de factori, acestia diferă de la persoana la persoana, insa cele mai frecvente cauze ale acestei probleme medicale sunt reprezentate de:
efortul fizic intensvarsta inaintata perioada de crestere temperaturile ridicate carenta de potasiu sarcina unele medicamente incaltamintea incomoda.Simptome
In functie de carentele care provoaca aparitia lor, dar si de starea generala de sanatate a pacientului, crampele musculare se manifesta diferit de la caz la caz. La unii pacienti, acestea pot fi resimtite sub forma unui spasm usor, in timp ce alte persoane acuza dureri greu de suportat. Din aceleasi cauze, poate varia si durata acestor contractii musculare involuntare. De cele mai multe ori, carceii cedeaza in decurs de cateva zeci de secunde, insa exista situatii cand acestia se pot manifesta timp de 10 sau chiar 15 minute.
Daca simptomele amintite mai sus nu cedeaza in termen de cateva minute si nu raspund la metodele clasice de tratament, este necesara asistenta medicala. De asemenea, acei pacienti care acuza spasme musculare in tot corpul sunt sfatuiti sa se adreseze medicului pentru efectuarea de investigatii amanuntite, intrucat aceste simptome pot ascunde boli musculare mai complexe decat crampele musculare obisnuite.
Alimente care stimulează producția de colagen, esențial pentru a menține elasticitatea pielii și articulațiile sănătoase Tratament pentru carcei si crampe musculare
Exista o serie de solutii pentru crampe musculare, ce pot sa amelioreze durerea survenita in timpul acestora si sa relaxeze muschii afectati. Astfel, pacientii care se confrunta cu aceste contractii musculare dureroase pot apela la cateva metode simple:
intreruperea activitatii care a provocat aparitia crampelor musculare;evitarea temperaturilor extreme;masarea usoara a muschiului contractat;intinderea muschiului, in vederea detensionarii zonei;aplicarea unei comprese calde pe zona afectata. Este important ca temperatura compresei sa nu fie foarte ridicata, deoarece caldura in exces poate agrava contractura;consumul de lichide pentru a reduce deshidratarea;aplicarea locala a unui unguent cu efect antiinflamator;administrarea de medicamente pentru carcei, ce au rol miorelaxant (clorzoxazona, tolperisonaMinerale si vitamine pentru crampe musculare
Indiferent daca deja s-a instalat o carenta de vitamine si minerale sau, pur si simplu, se doreste prevenirea crampelor musculare, suplimentele alimentare sunt o solutie convenabila. Cel mai frecvent, se recomanda urmatoarele vitamine pentru crampe musculare: vitamina B12, vitamina B6, vitamina E, vitamina D3.
In ceea ce priveste mineralele, este necesar un aport crescut de calciu, magneziu si potasiu.Urmatoarele alimente au un continut ridicat de potasiu, calciu, respectiv magneziu:
fructe: banane, caise, ananas;legume: cartofi, morcovi, rosii, broccoli, verdeturi;carne: carne de pasare, carne rosie, peste;ciocolata amaruie;nuci, curmale, stafide.
Desi sunt benefice in prevenirea si tratarea crampelor musculare, se recomanda un consum echilibrat al acestor alimente, in vederea mentinerii unei diete corecte.