Unii l-au numit „litigiul fiscal al secolului”, dar în Irlanda sunt multe voci care spun că este o mare dificultate faptul că statul este obligat să primească 13 miliarde de euro de la Apple, după o hotărâre judecătorească definitivă. De ce Irlanda este un caz cu totul special când este vorba despre impozitele aplicate companiilor? De ce este supărare în politică?
Taxele mici au atras companiile mari
Apple pierde lupta de opt ani cu instanțele UE și va trebui să returneze Irlandei 13 miliarde euro: aceasta a fost hotărârea CJUE care a considerat că Irlanda a acordat celor de la Apple „avantaje fiscale nejustificate” timp de 12 ani. A fost un ajutor ilegal pe care guvernul de la Dublin trebuie să-l recupereze, după ce Apple a beneficiat de taxe foarte mici.
Irlanda era faimoasă pentru impozitele mici aplicate companiilor multinaționale și a reușit prin această politică să atragă giganți tech americani care și-au stabilit în țară sediul european și au profitat de taxele mult sub media UE, pentru a „repatria” în SUA cât mai mulți bani generați de business-ul din UE. Având sediile pe Europa în Irlanda au și creat mii de locuri de muncă, ceea ce a ajutat economia țării.
Acum, pe scena politică irlandeză s-a stârnit o furtună și marea discuție este despre cum ar trebui să fie cheltuiți mai bine acești bani care vin ca un fel de cadou neașteptat. Opoziția spune că ar fi nevoie de investiții în special pentru locuințe, dar și în infrastructura de transport, de apă și în cea energetică.
Irlanda s-a luptat opt ani să nu primească banii înapoi
Dar Irlanda este într-o poziție complicată fiindcă s-a luptat cu instanțele UE, fiind de partea Apple și a altor mari companii tech, deoarece și-a apărat politica fiscală, dar și poziția câștigată prin faptul că multinaționalele și-au stabilit sediul european acolo, atrase de impozitele mici.
Statul irlandez a avut cheltuieli juridice de 10 milioane euro în acești ani în care și-a apărat poziția fiscală în lupta cu instanțele UE.
Fiind prezent la Dublin și Cork atât de multe companii mari, Irlanda a ajuns să obțină miliarde de dolari pe an din impozite directe și indirecte, scrie Reuters. Guvernul de la Dublin a contestat acuzațiile venite din partea UE, a spus că politica fiscală s-a schimbat de atunci și a spus că întreaga problemă are doar „relevanță din punct de vedere istoric”. Poziția oficială a guvernului de la Dublin a fost mereu că nu oferă vreun tratament preferențial unor companii sau contribuabili.
Acum, guvernul este pus într-o poziție jenantă, fiindcă banii trebuie recuperați oricum, după ce înalții oficiali au spus timp de opt ani că nu vor să audă de așa ceva.
Irlanda a aplicat în 2016 schimbări majore la politica sa fiscală, renunțând și la faimoasa „corporate tax” de 12,5%.
Irlanda este un caz special fiindcă se află în poziția de a colecta mai multe impozite decât poate apoi cheltui, iar asta se întâmplă fiindcă sunt foarte multe corporații cu venituri extrem de mari. Așteptările sunt că vor ajunge la buget 24,5 miliarde euro din aceste „corporate tax”, iar rata de colectare este în prezent peste așteptări. Surplusul bugetar estimat pentru anul în curs este de 8,6 miliarde euro.
Opoziția susține că banii trebuie cheltuiți rapid
Marea întrebare este dacă Irlanda va avea de suferit la capitolul reputație din cauza acestui scandal. Partidele de opoziție au criticat în ultimii opt ani guvernul pentru că s-a aliat cu Apple și că nu a vrut ca banii considerați de instanțe ca find ajutor ilegal să revină la bugetul țării. Despre disputa politică puteți citi pe CNBC.
Opoziția spune că banii de la Apple, după ce vor ajunge la buget, ar trebui cheltuiți cât mai repede în construcția de locuințe și în domeniul sănătății.
Relatând subiectul, Financial Times scrie că Irlanda este în fața unei dileme, fiindcă, deși multe guverne și-ar dori să fie în poziția de a primi miliarde de euro de la o mare companie, Irlanda stă foarte bine la capitolul lichidități și autoritățile trebuie să gândească cu mare grijă cum va arăta viitorul buget, mai ales că vin și alegerile.