Deși Moscova a redistribuit trupe din alte regiuni ale Ucrainei înapoi în Rusia pentru a preveni o incursiune ucraineană, nu a redistribuit trupe din ofensiva sa către oraș, ci le-a întărit, potrivit The Economist.

Forțele ruse se îndreaptă de luni de zile către centrul strategic cheie. Capturarea orașului ar compromite capacitățile defensive și rutele de aprovizionare ale Kievului și ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul său declarat de a controla întreaga regiune Donețk.

Când Ucraina a lansat prima sa incursiune îndrăzneață pe teritoriul Rusiei, în urmă cu peste două săptămâni, unii comentatori s-au temut că atacul va provoca un răspuns rapid și nemilos din partea lui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, după mai bine de două săptămâni de la începutul operațiunii militare ucrainene, se pare că Rusia a avut dificultăți în a elabora un răspuns coerent, iar Ucraina păstrează inițiativa.

Operațiunea ucraineană pare să fi fost bine planificată, iar Ucraina a profitat de succesul său inițial consolidându-și forțele și pătrunzând mai adânc în Rusia.

Deși Ucraina nu a declarat obiectivele acestei operațiuni dinamice, se pare că Volodimir Zelenski a încercat să preia inițiativa, să consolideze moralul ucrainean și să provoace un răspuns militar din partea Rusiei care să reducă presiunea asupra liniei de front ucrainene în dificultate din Donbas, explică analistul militar Sean Bell pentru Sky News.

Putin a optat însă pentru stilul său obișnuit de a minimaliza știrile incomode, referindu-se la cea mai mare incursiune de pe teritoriul Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace ca la „situația care a evoluat”.

„Este modul obișnuit în care acționează în circumstanțe similare: dispare până când situația se calmează și apoi face să pară că totul este normal”, a declarat politologul Ekaterina Schulmann.

Putin crede că progresul pe linia frontului va încetini odată cu venirea iernii

Rusia este în război de 30 de luni și nu tolerează nicio critică: experții spun că rușii s-au obișnuit cu urcușurile și coborâșurile reușitelor armatei lor și că nu vor fi descurajați de câteva săptămâni – chiar luni – de lupte, în care vor pierde mai multe sate de frontieră.

„Da, doare, putem vedea asta din reacțiile (oficialilor)”, a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia. „Există o diferență între retragerea din Harkov și Herson, între pierderea teritoriului rusesc și pierderea teritoriului cucerit”, a precizat el.

Dar Gabuev a adăugat: „Nu cred că pentru elita sau populația Rusiei eșecul este un fel de veste majoră”.

Ucraina este totuşi lipsită de capacitate militară – soldați și arme – și se pare că a desfășurat până la 10.000 de soldați (probabil întăriți în luptă) pe teritoriul rus. Acest lucru „fixează” aceste forțe ucrainene la mare distanță de linia de front a acțiunilor rusești din Donbas, explică Sean Bell.

Putin știe că progresul pe linia frontului va încetini odată cu venirea iernii, astfel încât forțele sale mai au la dispoziție între 10 și 12 săptămâni pentru a atinge obiectivele așa-numitei sale operațiuni militare speciale.

Concentrându-se pe efortul principal al Rusiei în Donbas, Putin știe că Ucraina a diluat forțele disponibile pentru a rezista asaltului rusesc spre Pokrovsk, ceea ce ar putea permite progrese mai mari în timpul limitat disponibil.

Odată ce obiectivele Rusiei în Donbas au fost atinse, Putin ar putea considera că poate aborda incursiunea Kursk într-un timp mai scurt.

citeste mai mult …