Prefectura Brăila a anunţat, marţi seară, că a fost declarată starea de alertă în judeţ pe o perioadă de 30 de zile din cauză că operatorul de salubritate nu a mai colectat deşeurile.”Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă declară starea de alertă la nivelul judeţului Brăila, începând de astăzi, 11 iunie 2024, pe o perioadă de 30 de zile, în baza acordului viceprim-ministrului, ministru al afacerilor interne şi a Hotărârii nr. 12/11.06.2024 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Această situaţie a fost generată de întreruperea de către operatorul de salubritate a activităţii de colectare şi transport deşeuri, ceea ce duce la afectarea sănătăţii populaţiei şi poluarea excesivă a mediului”, informează un comunicat de presă al Prefecturii.Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECO Dunărea Brăila a luat act de situaţia de urgenţă constatată şi, împreună cu unităţile administrativ-teritoriale membre, va dispune măsurile legale în regim de urgenţă pentru asigurarea continuităţii activităţii de colectare şi transport al deşeurilor pe raza judeţului Brăila, se precizează în comunicat.

Primarul Dragomir se opune vehement cererii operatorului de salubritate din județul Brăila de creștere a prețului pentru ridicarea gunoiului cu aproape 50%. Ca urmare a notificării primite de la operatorul de salubritate RER, prin care Primăria Brăila a fost înștiințată că, începând cu data de 10 iunie, se va stopa colectarea gunoiului din oraș dacă nu le sunt satisfăcute solicitările financiare, primarul Brăilei a declarat că este hotărât să lupte împotriva șantajului la care este supus de firma de salubritate. Din acest motiv, în Consiliul Local Municipal a fost declarată stare de alertă pentru ca, în eventualitatea în care gunoiul nu va mai fi colectat de către firma care este obligată să facă acest lucru până la organizarea licitației pentru desemnarea unui nou operator, să se poată selecta direct o altă firmă care să asigure în regim de urgență toate soluțiile de salubrizare.

Prima variantă propusă de primarul Brăilei este tehnologizarea societății ECO deținute de Consiliul Local și începerea colectării deșeurilor cu această societate. Împreună cu președintele Consiliului Județean, au discutat despre achiziționarea de mașini de colectare a gunoiului suplimentare precum și de modul în care echipamentele folosite în acest moment de RER vor fi transferate în posesia firmei ECO.

Jocuri politice și șantaj

Dragomir a făcut referire la șantajul celor de la RER și la faptul că aceștia procedează similar și în municipiul Timișoara, încercând să facă un joc politic în condițiile în care directorul companiei este o persoană implicată politic. Dacă în final contractul cu RER va fi reziliat, Primăria Brăila va avea libertatea să stabilească regulile în relația cu persoanele fizice și juridice în ceea ce privește taxa de salubrizare.

Primarul a afirmat că va elimina taxa plătită de agenții economici pentru gunoiul pe care aceștia nici nu-l generează, revenindu-se astfel la situația în care fiecare operator economic va putea să încheie un contract direct cu societatea care ridică gunoiul, nemaitrebuind să plătească gunoiul către Primărie pentru ca apoi Primăria să vireze banii către firma de salubrizare. Exemplul Galațiului este unul de bună practică în această situație. Acolo funcționează o firmă a Consiliului Local, neexistând tensiuni cu privire la majorarea prețului sau reclamații cu privire la calitatea serviciilor.

Angajații RER nu își vor pierde locurile de muncă

Președintele Consiliului Județean a declarat că RER este responsabilă pentru returnarea fondurilor europene accesate de județul Brăila pentru modernizarea gropilor ecologice și selectarea operatorului unic, în condițiile în care RER nu și-a îndeplinit obligațiile de a funcționa timp de mai mulți ani. Această sumă va fi solicitată în instanță împreună cu alte daune interese pentru acoperirea tuturor cheltuielilor generate de eventuala reziliere a contractului cu operatorul RER.

De asemenea, în condițiile în care ECO ar prelua răspunderea pentru colectarea gunoiului în municipiul Brăila, angajații firmei de salubritate vor fi preluați și ei, neexistând riscul ca aceștia să își piardă locurile de muncă.

SURSA