Judecătorii CCR au invalidat sâmbătă decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Curtea a admis, astfel, două contestaţii privind candidatura Dianei Şoşoacă. Ea acuză că scoaterea sa din cursă s-a făcut „în folosul liderului AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul al doilea, iar Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială”.
- Lasconi, după anularea candidaturii Dianei Șoșoacă: Pare un vis împlinit pentru Marcel Ciolacu
- Florin Roman (PNL), despre respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă: „O făcătură marca PSD pentru a-i face culoar lui Simion”
- Reacția lui Simion după ce Șoșoacă a fost scoasă din cursa pentru Cotroceni: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales
- PSD, după acuzațiile că ar fi în spatele deciziei CCR privind-o pe Șoșoacă: Nu avem nicio implicare în justiție. Este o abordare constantă a celor din dreapta
- PSD: CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă
Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale de atac.
Curtea Constituțională a primit două contestații împotriva Dianei Șoșoacă – una este semnată de Bellantoni Amalia, iar cealaltă, de Ursa Mihai Gheorghe.
„A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, a transmis CCR printr-un comunicat.
Instituția spune că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, fără a explica motivele respingerii candidaturii: „Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial”.
Decizia CCR este definitivă și va fi comunicată Biroului Electoral Central. Curtea Constituțională îl are ca președinte pe judecătorul Marian Enache, ceilalți membri ai Curții fiind Livia Stanciu, Attila Varga, Simina Tănăsescu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Mihaela Ciochină, Iuliana Scântei și Bogdan Licu.
Inițial HotNews.ro a publicat informația citând surse din CCR.
Reacția Dianei Șoșoacă
Diana Şoşoacă a aflat despre respingerea candidaturii sale în timp ce era într-o transmisiune live alături de europarlamentarul Luis Lazarus, pe pagina de Facebook a acestuia, fiind sunată de un jurnalist.
„Ordinul a venit de la Marcel Ciolacu și de serviciile secrete române. Nu se poate face contestație”, a acuzat Șoșoacă.
„Americanii, evreii au complotat și au fraudat alegerile din România înainte de a începe. Din acest moment începe o dictatură. Domnii de la CCR au spus că trebuie să i se dea o lecție Dianei Șoșoacă și să îi tacă gura. Din acest moment nu îmi va mai tăcea gura niciodată (…) Huo, nenorociților, sunteți niște trădători. Oameni buni, ieșiți în stradă, e dictatură”, a continuat Diana Șoșoacă.
Ea a susținut că scoaterea sa din cursă s-a făcut în folosul președintelui AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul II, caz în care Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială.
„Simion e omul sistemului, Ciolacu este cea mai mare nenorocire”
„Este inacceptabil, aveți dovada că sunt adevăratul patriot și suveranist din România. Simion e omul sistemului! (…) Marcel Ciolacu este cea mai mare nenorocire și cel mai mare trădător de țară pe care îl poate avea România, împreună cu George Simion”, a spus președinta SOS România.
Ea a făcut un apel către votanții săi să meargă la urne și să-și anuleze votul. Totodată, ea a anunțat că va candida la Senat la alegerile parlamentare. „Fac ceva pe mandatul UE și mă întorc în România”, a afirmat Diana Șoșoacă.
Ea a calificat decizia drept „cea mai mare mârșăvie a CCR”. „Curtea Constituțională trebuie desființată și aleasă de poporul român, pe criterii de patriotism și profesionalism”, a mai spus euroaprlamentarul SOS România.
Termenul pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidenţiale expiră sâmbătă, la ora 24.00, Biroul Electoral Central urmând să se pronunţe cu privire la admiterea sau respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.
Sâmbătă și-au depus candidaturile preşedintele PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban.
Până acum, BEC a validat candidaturile lui George Simion, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană, Diana Şoşoacă. Vineri şi-au mai depus candidatura Cristian Diaconescu, Cristian Terheş şi Ana Birchall.