Din luna octombrie, toate mașinile ar trebui echipate cu anvelope de iarnă, indiferent pe ce tip de drum vor circula? Sunt mulți șoferi care nu știu dacă acesta este un mit sau este adevărat. Însă, Codul Rutier vine cu răspunsul la această dilemă.

 

Înainte de a ne întreba la ce dată calendaristică trebuie înlocuite anvelopele de vară cu cele de iarnă, ar trebui să analizăm ce aderență ne dorim să aibă cauciucurile cu care este echipată mașina.

 

De asemenea, trebuie să ținem cont de prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Mai exact, de precipitațiile și temperaturile care sunt preconizate.

 Diferența între anvelopele de vară și cele de iarnă

Anvelopele sunt unul dintre cele mai importante elemente de siguranță. Acestea asigură contactul între autovehicul și șosea.

Anvelopele de vară sunt confecționate dintr-un cauciuc mai dur, care la temperaturi înalte se înmoaie. Astfel, asigură o aderență sporită atunci când asfaltul este cald. De asemenea, își păstrează proprietățile și când temperatura șoselei depășește 50-60 de grade Celsius.

Ce se întâmplă cu asigurarea RCA de la mașină după ce ai vândut-o? Se mai pot recupera banii

În schimb, când vremea se răcește, aceste cauciucuri de vară devin tot mai rigide. Astfel, cu cât temperatura scade, cu atât mai mult aderența se reduce.

De cealaltă parte, anvelopele de iarnă sunt optime pentru sezonul rece, în special când drumul e acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Acestea sunt confecționate dintr-un cauciuc mai moale, care își păstrează elasticitatea la temperaturi reduse.

Mit sau adevăr: Din octombrie, trebuie să montezi anvelope de iarnă?

Legislația din România nu stabilește o dată exactă la care trebuie să montezi anvelopele de iarnă. Este adevărată că, până în anul 2011, legea rutieră stabilea că șoferii sunt obligați să circule cu anvelope de iarnă în perioada 1 noiembrie – 30 martie.

Însă, această prevedere a fost modificată, iar conducătorii auto nu mai sunt obligați să înlocuiască anvelopele la schimbarea de sezon.

Astfel, indiferent că este vară sau iarnă, șoferii pot folosi ce tipuri de cauciucuri doresc. Cu o singură condiție: drumul să nu fie acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.

Ce fluide trebuie verificate în fiecare toamnă, la toate mașinile?Când trebuie puse anvelope de iarnă?Șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, polei sau gheață trebuie să aibă montate cauciucuri de iarnă.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă”, se precizează în Art. 102, alin 6.1, din legea 195/2002.

Cu aceeași amendă se sancționează și șoferii care circulă cu anvelope uzate. În plus, autoritățile dispun în aceste situații reținerea talonului auto, fără drept de circulație.

Așadar, anvelopele de iarnă trebuie montate atunci când urmează să circulați pe un drum acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Indiferent de sezon.

În plus, este recomandat ca aceste cauciucuri de iarnă să fie folosite din momentul în care temperaturile exterioare scad sub 6-7 grade Celsius.

SURSA