Cele mai grave inundații care au lovit Europa Centrală în ultimele două decenii au devastat zone întregi din România până în Polonia, împrăștiind noroi și moloz în orașe, distrugând poduri, scufundând mașini și lăsând în urmă morți și răniți. Iar problemele ar putea continua în următoarele zile, scrie Reuters.

Ungaria a folosit armata pentru a consolida digurile de protecție de-a lungul Dunării, iar mii de voluntari au venit în ajutor, construind baricade din saci cu nisip pentru a proteja zeci de localități riverane.

Autoritățile au deschis un baraj în nord-vestul țării pentru a canaliza apa din râul Lajta într-un rezervor de urgență, în încercarea de a proteja orașul Mosonmagyarovar. De asemenea, apa a fost lăsată să curgă pe terenuri agricole.

Măsuri de protecție împotriva inundațiilor au fost luate de-a lungul a 540 de kilometri de râuri din țară, cu o alertă de gradul trei de-a lungul a 200 de kilometri.

„Din cauza ploilor abundente și a inundațiilor, situația este critică în toată Europa Centrală”, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe platforma X, marți târziu.

„Conform celor mai recente prognoze, perioada crucială pentru Ungaria va începe mâine (miercuri), astfel încât eforturile pentru protecția împotriva inundațiilor se desfășoară cu toată viteza înainte”, a spus el.

În Budapesta, autoritățile au închis cheiurile inferioare. A fost închisă și jumătatea inferioară a Insulei Margareta.

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, urmărește eforturile de protejare a orașului în fața inundațiilor. FOTO: Ferenc ISZA / AFP / Profimedia

Primarul Budapestei, Gergely Karácsony, a avertizat că orașul riscă să se confrunte cu cele mai mari inundații din acest deceniu, scrie Euronews. Autoritățile au prognozat că nivelul apelor Dunării va atinge 8,5 metri în apropierea orașului, în a doua parte a săptămânii, posibil vineri sau sâmbătă.

În Polonia, eforturi pentru protejarea orașului Wroclaw

Voluntarii și angajații serviciilor de urgență făceau de asemenea eforturi în Polonia, pentru a fortifica orașul Wroclaw. Autoritățile se așteaptă ca apele să atingă nivelul maxim în oraș joi.

„S-au întâmplat multe în această seară”, a declarat premierul polonez Donald Tusk marți la o reuniune de criză la Wroclaw. „Vom avea nevoie de informații urgente din acele locuri unde a venit apa mare”, a spus el.

Ministerul polonez al Apărării a declarat că peste 14.000 de soldați au fost desfășurați în regiunile afectate de inundații, forțele armate folosind elicoptere pentru a evacua oamenii și pentru a consolida apărarea împotriva inundațiilor, în timp ce dronele monitorizează situația de la înălțime.

Orașele situate la sud de Wroclaw, cum ar fi Lewin Brzeski, au resimțit deja întreaga forță a apelor, care i-a împins pe unii localnici să se refugieze pe acoperișurile clădirilor.

Ministrul polonez al finanțelor, Andrzej Domanski, a declarat la reuniunea de criză de marți că au fost asigurate fonduri în valoare de 2 miliarde de zloți (521 de milioane de dolari) pentru a face față efectelor inundațiilor.

În Republica Cehă, nivelul apei era în mare parte în scădere, dar râurile încă atingeau cote maxime în unele părți din sudul Boemiei.

Ministrul de finanțe, Zbynek Stanjura, a declarat marți că ar dori ca parlamentul să aprobe un amendament la buget pentru a permite ajutoarele pentru inundații, chiar dacă costul pagubelor nu este încă cunoscut. Stanjura a declarat că acesta ar putea fi de aproximativ 4 miliarde de dolari.

citeste mai mult …