În cadrul podcastului „Vast and curious” de pe YouTube, economistul-șef al BNR a afirmat că învățătura despre reîncarnare ar fi fost „ștearsă” din Biblie la Sinodul de la Niceea din 325.
Totodată, el a îndemnat lumea să facă „un pas lateral” față de religia creștină și „să mergem spre un înțeles mai global al religiei, spre religiile orientale care nu au alungat din cuprinsul lor conceptul de reîncarnare”.
„Trebuie să facem un pas lateral față de religia creștină sub oricare din formele ei ortodoxă, catolică și protestantă și să mergem spre un înțeles mai global al religiei, spre religiile orientale care nu au alungat din cuprinsul lor conceptul de reîncarnare. Reîncarnarea a existat inițial chiar și în Evanghelii, în Biblii, dar a fost ștearsă. Toate pasajele legate de reîncarnare au fost șterse la primul conciliu de la Niceea din 325, pentru că atunci preoții au zis doamne, dacă omul de rând ar ști că are nu știu câte vieți în care să se îmbunătățească, va fi leneș delăsător?
Domnule, hai să mutăm reîncarnarea doar la sfârșitul timpurilor când va fi a 2-a venire și atunci se vor reîncarna toți în în corp uman. Ori dacă elimini conceptul de reîncarnare dintr-o religie cum din păcate s-a făcut în creștinism, atunci nu mai înțelegi de ce un copil să aibă cancer, de ce o femeie să fie maltratat de soțul ei. În momentul în care accepți conceptul de reîncarnare, viața devine simplă, totul, totul devine explicabil și ți se ia o greutate de pe suflet, totul devine explicabil.
E clar și de ce a murit copilul X și de ce e schinguită femeia aia și de ce omul ăla a rămas fără mâini și fără picioare și mai mult de jumătate din populațiile pământului trăiesc în religii care consideră în continuare reîncarnarea. Mai sunt și acum în Evanghelii, mici referiri la reîncarnare, precum dialogul lui Iisus cu bătrânul Nicodim”, au fost afirmațiile controversate ale lui Lazea, în cadrul podcastului.
Cu toate acestea, economistul sef BNR nu a atins subiectul pericolului transpunerii acestor principii filozofice în viața reală: Acela că, dacă o societate s-ar ghida după astfel de principii, ar însemna dărâmarea sistemului de drept, clădit în mii de ani, și nimeni nu ar mai interveni în pedepsirea vinovatului și în apărarea victimelor, pe principiul că „au greșit în altă viață”.
Mai mult, oficialul BNR vorbește și despre cronica Akasha, un termen întâlnit în religiile New Age.
Declarațiile controversate ale lui Lazea, de la 33:00