Într-un aviz trimis Parlamentului, vineri, Consiliul Legislativ, instituție condusă de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, susține că președintele Klaus Iohannis are dreptul să candideze ca independent pe lista unui partid politic, chiar și fără modificarea legii, demers inițiat de PNL.
Liberalii au depus în Parlament un proiect de lege care să îi permită președintelui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare. Textul legii e copiat după „amendamentul Iliescu”, care i-a permis și fostului președinte să candideze pentru fotoliul de senator.
Consiliul Legislativ, instituție condusă de fostul social-democrat Florin Iordache, a dat vineri un aviz asupra inițiativei pe care a depus-o PNL. Instituția reamintește că o prevedere similară a fost în vigoare și a trecut și de testul Curții Constituționale.
„Nu există nicio prevedere constituțională sau legală care să impună condiția deținerii de către un cetățean a calității de membru de partid pentru includerea sa pe lista de candidaturi a respectivului partid. Prin urmare, apreciem că președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianțe sau alianțe electorale, chiar și în lipsa normei preconizate”, prevede documentul consultat de Hotnews, care poartă semnătura lui Florin Iordache.
Constituția României interzice președintelui României să fie membru al unui partid politic. Legea 208/2015, referitoare la alegerea Camerei Deputaților și Senatului, obligă toți candidații aflați pe lista unui partid să aibă carnet de membru.
Pentru a-i permite președintelui Iohannis să candideze pe listele de la Parlament, PNL a depus un proiect de lege prin care pe listele unui partid politic poate să apară și președintele României, dacă se află în ultimele luni de mandat, și fără obligația de a se înscrie în partid.
Strategia a fost folosită în 2004 de PSD pentru a-i permite lui Ion Iliescu să candideze pentru alegerile parlamentare.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat proiectul PNL și a anunțat că nu îl va susține. USR și AUR au declarat că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională dacă va fi adoptat.
Liberalii și președintele Iohannis au nevoie de voturile PSD pentru ca proiectul legislativ să fie adoptat rapid în Parlament. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a precizat că social-democrații vor lua, luni, o decizie despre acest vot.