Recording Industry Association of America (RIAA), care reprezintă, printre altele, Sony Music Entertainment, Universal Music Group (UMG) și Warner Records, a intentat procese separate împotriva Suno și Udio, două instrumente care generează muzică pornind de la o simplă solicitare.
Aceste două „servicii fără licență pretind că este „corect” să copieze munca unui artist și să o exploateze în beneficiul propriu, fără consimțământ sau compensație”, a declarat Mitch Glazier, CEO al RIAA, citat într-un comunicat.
„Aceste fapte întârzie promisiunea unei AI cu adevărat inovatoare pentru noi toți”, a continuat el, subliniind că asociația sa „lucrează deja cu dezvoltatori responsabili pentru a construi instrumente AI care sunt concepute să dureze, sunt centrate pe creativitatea umană și oferă control artiștilor și compozitorilor”.
Numeroși autori, artiști plastici, ingineri și ziare au intentat procese începând de anul trecut împotriva diverselor companii de inteligență artificială generativă, acuzându-le că utilizează operele lor sau munca lor pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială capabile să producă texte, imagini, coduri sau informații la cerere.
Problema a fost, de asemenea, în centrul mobilizării istorice a scenariștilor și actorilor de la Hollywood în vara și toamna anului trecut și a blocat recent negocierile dintre UMG și TikTok pentru un nou acord de licență.
După trei luni de impas, rețeaua socială s-a angajat la începutul lunii mai să elimine toate conținuturile neautorizate generate de inteligența artificială.
În aprilie, peste 200 de artiști renumiți, inclusiv vedetele Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry și Smokey Robinson, au solicitat, într-o scrisoare deschisă, o mai bună protecție a drepturilor de creație și de autor „împotriva utilizării prădătoare a AI pentru a fura vocile” profesioniștilor.
Luna trecută, Sam Altman, șeful OpenAI, liderul AI, și-a cerut scuze față de actrița Scarlett Johansson, care l-a acuzat că i-a copiat vocea pentru noul mod vocal al ChatGPT.