Referatul procurorilor în cazul Sf. Pantelimon, pe baza căruia judecătorii au hotărât arestarea celor două doctorițe ATI, este în posesia HotNews. Aici puteți citi rezumatul documentului de 71 de pagini. El conține mărturii, stenograme ale înregistrărilor telefonice și transcrieri ale datelor din injectomate. Au fost interceptate și convorbiri ale celor două doctorițe.
În 12 aprilie 2024, procurorii au mers la spitalul Sf. Pantelimon din București și au început să „ridice log-urile injectomatelor”, după cum povestesc aceștia în referat. E vorba despre informațiile din memoria internă a dispozitivelor medicale din secția ATI. Aceste date sunt prezentate, cu ore și valori ale substanțelor administrate pacienților.
Pe hârtie totul era bine
Pe fișele de observație ale pacienților totul era în regulă: scria că niciodată nu s-a coborât brusc nivelul de noradrenalină, ceea ce ar fi fost periculos pentru viața acestora, conform expertizei făcute de INML pentru Parchet.
Dar procurorii căutau datele care să arate câtă noradrenalină a fost administrată în realitate, nu pe hârtie.
Asistentele au fotografiat injectomatele cu nivel coborât ca să aibă dovada
Investigatorii aveau mărturii de la mai multe cadre medicale medii, asistente și asistenți, care au spus că au văzut cum două doctorițe ATI aveau două metode pentru a renunța la viața unor pacienți aflați în stare gravă:
- Înlocuiau noradrenalina cu ser fiziologic.
- Sau fixau injectomatele ca să dea mai puțină noradrenalină.
De asemenea, procurorii aveau fotografii făcute de asistente, care arătau valori scăzute ale administrării de noradrenalină prin injectomate. Dar probele erau insuficiente. Și au mers la spital ca să obțină datele din injectomate, să vadă dacă aceste cantități administrate bolnavilor în stare gravă erau aceleași cu valorile trecute în foile de observație. Mai multe cadre medicale din secția ATI sunt citate de către procurori.
„Doamna cu coasa” a sunat-o pe colega sa
În acel moment, la ora 17:38, pe 12 aprilie, doctorița în vârstă de 33 de ani despre care procurorii spun că era cunoscută în secție drept „Doamna cu coasa” o sună pe colega sa ca să vadă cum a decurs interacțiunea dintre procurori și personalul medical de la ATI și când urmează să fie audiată. „Doamna cu coasa” era poreclită astfel, afirmă procurorii, pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin „provocarea decesului persoanelor”.
Dr. PM: Alo?
Dr. MM („Doamna cu coasa”): Când au venit? Acuma?
PM: Ăă, cred că 30-40 de minute.
MM: Așa.
PM: Ș-au luat întâi, au luat numele tuturor asistentelor de pe tură, le-a făcut citație la ăștia mai vechi…
MM: Îhî.
PM: …și infirmierelor, â…care erau mai vechi.
MM: Îhî.
PM: Primele și în următoarele zile a zis că or să urmeze tot, tot așa pe rând și că doctorii vor fi luni chemați cu citație. Nu e și îți face acolo ad-hoc o citație.
MM: Ok. Și citația o să vină la spital?
PM: Nu, vin ei și tu o completezi acolo, îți completează el, nu știu, îți dă o foaie oficială. N-am stat să asist gen la tot bâlciu’ că…nu era ok. A cerut să vină medicul de gardă și restul personalului.
(***)
MM: Și pentru când ca dată?
PM: Ăă.
MM: Pentru luni, pentru marți?
PM: Nu știu, nu știu, nu știu că n-am, n-am, n-am auzit, n-am, n-am, nu puteam. Ți-am zis, am creieru-n menghină. Ideea e că a venit, â, în camera de gardă, a venit, â, zi… asta, Ana, Ana Crețu care credeam noi că e de fapt o altă ș-a început să plângă, să spună ce-au întrebat-o acolo. Au zis că au filmări…
MM: Nu mai zice, nu mai zice! Ăă, cred că trec să mâncăm ceva diseară.
PM: Bine. Aa, ar fi minunat! Bine.
MM: Pa!
PM: Pup!
Procurorii consemnează: „Se constată că în momentul în care PM deschide subiectul probelor care se găsesc la dosar și ce au declarat primele martore audiate, MM îi spune să se oprească și o invită să se întâlnească în data de 12.04.2024 seara pentru a discuta față în față, evitând continuarea discuției la telefon”.
Prima dată, pacientul a supraviețuit 5 ore și a scăpat
În acel moment, doctorițele ATI nu știau ce se va întâmpla odată cu descărcarea informațiilor. Procurorii au pus cap la cap orele și substanțele administrate bărbatului de 54 de ani care a decedat la Sf. Pantelimon. Și au identificat ambele situații în care i s-a coborât brusc noradrenalina.
Prima oară, pe 26 martie 2024, la ora 16:45, doctorița M, cea numită „Doamna cu coasa” în referat, „a încercat să suprime viaţa acestuia (n.r. Pacient de 54 de ani) prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h”, susțin procurorii. L-a ținut pe pacient 5 ore pe valoarea scăzută, iar acesta a rezistat.
A doua oară însă, pe 4 aprilie, la ora 13:17, ambele doctorițe ATI ”acţionând cu intenţia de a suprima viaţa acestuia, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h”.
Pacientul a murit 58 de minute mai târziu.
„Toată lumea știa” / „Pacienți mai pe final de lume”
Pe 11 aprilie, doctorița M discută cu iubitul ei, medic și el. Apare în stenograme drept „DOMN”. Convorbirea a fost înregistrată, cu mandat, de către procurori. Ambii sunt nemulțumiți că un medic distribuia informații incomode.
DOMN: Alo!
M: Nu te auzeam.
DOMN: S-ar putea, doar, să nu mai distribuie toate aberațiile, azi.
M: Da, si cum să-i… Să-i zic direct? Că mi-a scris și mie.
DOMN: Nu știu cum să-i zici, da?
M: Oricum toată lumea știa.
DOMN: Că știu, că știe, dar nu trebe să mai se distribuie în plus. Ți-a spus și Ionuț, întrebare. Și a zis: Eu i-am spus ce cred real, că sunt pacienți la…[neinteligibil]…, îs pacienți care îs mai pe final de lume. Aicea nu se opresc. Adică asta-i realitatea. Nu au mai primit nicio doză. Adică…
Pe baza referatului cu propunerea de arestare, întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, instanța a decis joi arestarea celor două doctorițe ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon.
Citește și:
- ÎNREGISTRĂRI și mărturii din Spitalul Sf. Pantelimon: Una dintre doctorițele ATI inculpate spunea despre pacienții cărora le scădea doza că sunt ”DE LĂSAT” și pot muri / Cerea asistentelor să falsifice foile de observație medicală
- Procurorii spun că una dintre doctorițele de la Sf. Pantelimon era numită „Doamna cu coasa” pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin ”provocarea decesului persoanelor”
- Cazul Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate le creștea pacienților doza de noradrenalină înainte de vizitele familiilor, apoi o reducea din nou – referat procurori
- STENOGRAME. O doctoriță ATI de la Sf. Pantelimon a fost înregistrată de procurori când se bucură că nu poate lua 25 de ani de închisoare ”cum mi-nchipuiam”
- Doctorița numită de procurori „Doamna cu coasa” are 33 de ani, iar colega ei de la Sf. Pantelimon, arestată și ea, are 37 de ani
- Cele mai puține decese din ultimul an și jumătate la ATI Sf. Pantelimon, în luna mai, după anchetele declanșate. Ce a făcut doctorița poreclită „doamna cu coasa” – referat procurori
- INTERCEPTĂRI Sf. Pantelimon. „Am creieru-n menghină”. Ce vorbeau între ele „Doamna cu coasa” și cealaltă doctoriță ATI când au descins procurorii în spital