Investițiile străine directe atrase de România au scăzut cu 21,3%, în primele 7 luni din 2024, ajungând la 3,12 miliarde euro, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR).
Din această sumă, participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 2,687 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 434 milioane euro.
Conform datelor BNR, s-a adâncit deficitul contului curent cu 33,9%, la 15,17 miliarde euro. Adică acești bani au ieșit din țară.
“În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2,531 miliarde euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1,303 miliarde euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 538 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 522 milioane euro”, conform BNR.
Reamintim că INS a publicat luni datele privind deficitul comercial al țării pe primele 7 luni, acesta fiind de 18 miliarde de euro.
Alimentele reprezintă aproape 10% din totalul importurilor. Sau, la fiecare 10 euro importați, unul se duce pe mâncare. În urmă cu 15 ani, ponderea alimentelor în total importuri abia dacă depășea 4%.
Dacă România are deficite de sute de euro/locuitor la produse alimentare, Polonia, Ungaria și Bulgaria au excedente de sute de euro.