Israelul a aprobat confiscarea a 1.270 hectare de terenuri în Cisiordania ocupată, cea mai importantă confiscare de terenuri din ultimele trei decenii în teritoriul palestinian, a informat organizaţia israeliană Pacea Acum, transmit DPA şi AFP, preluate de Agerpres.

Este vorba despre o confiscare record de după Acordurile de Pace de la Oslo din 1993, a indicat acest ONG. Guvernul a lua decizia în iunie, însă ea a fost publicată abia miercuri. O suprafaţă totală de 2.370 ha fusese declarată deja ca aparţinând statului în acest an.

„Pământul care a fost declarat teren de stat nu mai este considerat proprietate privată a palestinienilor în ochii Israelului. Ei sunt împiedicaţi să-l folosească. În plus, Israelul dă în arendă terenuri de stat exclusiv israelienilor”, a afirmat organizaţia Pacea Acum într-un comunicat.

Între timp, potrivit media din Israel, colonişti israelieni în Cisiordania au atacat forţe de securitate israeliene care au desfiinţat un avanpost ilegal şi au demolat construcţii temporare pe teren privat palestinian.

Coloniştii au aruncat cocteiluri Molotov împotriva forţelor de securitate şi au dat foc unui vehicul pentru a protesta faţă de evacuare.

Israelul a ocupat Cisiordania şi Ierusalimul de Est în urma Războiului de Şase Zile din 1967. În 1993, numărul coloniştilor israelieni era de 250.000, potrivit organizaţiei Pacea Acum, iar în prezent a ajuns la circa 700.000, care trăiesc alături de 3 milioane de palestinieni.

Israelul face distincţie între colonii create cu aprobarea guvernului şi „coloniile sălbatice”, care uneori sunt legalizate retroactiv. Din perspectiva internaţională, însă, toate coloniile sunt ilegale.

Potrivit aceluiaşi ONG, în Cisiordania ocupată au fost aprobate mai multe unităţi locative de la instalarea actualului guvern de dreapta, la sfârşitul lui 2022, decât oricând după 2012, de când Pacea Acum ţine astfel de evidenţe. De altfel, 2024 este deja un an record pentru confiscări de terenuri.

citeste mai mult …