Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului a acuzat joi Israelul de încălcări „masive” ale tratatului internațional care protejează drepturile copilului, afirmând că acțiunile sale militare în Fâșia Gaza au un impact „catastrofal” asupra lor și că au provocat printre cele mai flagrante încălcări din istoria recentă, relatează Reuters.
Potrivit bilanțului publicat de Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, peste 41.000 de mii de persoane au fost ucise în exclava palestiniană în timpul ripostei militare israeliene ce a urmat atacului sângeros comis pe teritoriul israelian de Hamas în data de 7 octombrie a anului trecut.
Autoritățile sanitare palestiniene au declarat mai devreme în cursul acestei săptămâni că au reușit să identifice 11.355 de copii uciși în timpul loviturilor israeliene.
„Moartea scandaloasă a copiilor este aproape unică din punct de vedere istoric. Acesta este un loc extrem de întunecat al istoriei”, a declarat joi Bragi Gudbrandsson, vicepreședintele Comitetului ONU.
„Nu cred că am văzut vreodată înainte o încălcare atât de masivă [a drepturilor copiilor] precum am văzut în Gaza. Acestea sunt încălcări extrem de grave pe care nu le vedem des”, a subliniat el.
Delegația Israelului pe lângă ONU a argumentat într-o serie de audieri organizate la instituția internațională în septembrie că tratatul internațional privind respectarea drepturilor copiilor nu se aplică în Gaza sau Cisiordania, teritoriul palestinian aflat sub ocupația sa și administrat de Autoritatea Palestiniană.
Delegația israeliană a dat asigurări că forțele sale armate sunt dedicate respectării dreptului umanitar internațional și că ofensiva sa din Gaza are obiectivul de a elimina prezența Hamas din Fâșia Gaza, fără a ținti civilii. Oficialii israelieni și-au reiterat însă acuzațiile potrivit cărora militanții Hamas folosesc civili și instituții civile ca scuturi.
Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului este alcătuit din 4 membri care sunt însărcinați cu monitorizarea respectării Convenției Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului, un tratat din 1989 care a fost ratificat de numeroase state din jurul lumii.
Acesta protejează minorii de violențe și alte abuzuri.