„Premierul l-a informat pe președintele (american) Joe Biden cu privire la decizia sa de a trimite o delegație pentru a continua negocierile în vederea eliberării ostaticilor”, a indicat biroul său într-un comunicat, fără a preciza unde ar urma să aibă loc discuțiile.
„El a reiterat că Israelul este în primul rând hotărât să pună capăt războiului numai dacă toate obiectivele sale sunt îndeplinite”, a adăugat acesta.
Într-un comunicat al Casei Albe, președintele american a salutat decizia lui Netanyahu de a-și autoriza negociatorii să „se angajeze cu mediatorii americani, qatarioți și egipteni” în discuții „cu scopul de a ajunge la un acord”.
Miercuri, mișcarea islamistă palestiniană Hamas a susținut că a trimis mediatorilor noi „idei” pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza, devastată de aproape nouă luni de conflict.
Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, a declarat că a discutat problema cu oficiali din Qatar și Egipt și că a avut contacte cu Turcia.
Israelul a confirmat că „evaluează” „comentariile” Hamas cu privire la un acord de eliberare a ostaticilor deținuți în Gaza și că va răspunde mediatorilor.
Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1 195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.
În timpul atacului, 251 de persoane au fost răpite, dintre care 116 sunt încă reținute în Gaza, inclusiv 42 care au murit, potrivit armatei.
În replică, Israelul a lansat o ofensivă asupra Gazei, care a făcut până în prezent 38 011 victime, în principal civili, copii și femei, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.
La 31 mai, președintele american Joe Biden a menționat o propunere de acord, pe care a prezentat-o ca fiind israeliană, implicând o încetare a focului și eliberarea tuturor ostaticilor.