Curtea Constituțională letonă a validat conversia școlilor de stat rusofone în letonă, hotărând că o astfel de reformă școlară este în conformitate cu constituția țării baltice și cu angajamentele sale internaționale, potrivit AFP.

Când Letonia și-a recâștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, a moștenit o minoritate rusă numeroasă, cu propriile școli și un sistem educațional separat, ceea ce a dus la rezultate slabe pentru acești elevi la examenele care, prin lege, pot fi susținute doar în letonă.

O reformă a educației naționale, lansată în 2019, a introdus conversia tuturor școlilor rusofone, ca și a celor din alte grupuri lingvistice, la limba letonă, menținând în același timp cursurile de limbă, istorie și literatură ale minorităților respective.

Aceste reforme au fost contestate în fața Curții Constituționale.

Aproximativ 150 de școli din această țară cu 1,8 milioane de locuitori sunt rusofone, iar alte 90 sunt bilingve.

Într-un an școlar mediu, dintr-un total de aproximativ 200.000 de elevi, 140.000 provin din familii letone, 50.000 din familii rusofone, iar restul de 10.000 reprezintă alte minorități, inclusiv romi, polonezi, ucraineni și evrei.

„Profesorii, copiii și părinții lor au avut suficient timp să se pregătească. Curtea Constituțională a confirmat că reformele au fost corecte din punct de vedere juridic”, a declarat pentru AFP Iveta Ratinika, profesor și consilier în cadrul Consiliului Educației din Riga.

citeste mai mult …