Durerile de cap, insomnia și anxietatea pot fi ameliorate prin consumul de limonadă cu lavandă.
Această plantă aromatică este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru numeroasele sale beneficii. Romanii o utilizau pentru a parfuma apa de baie și pentru a curăța rufele, valorificându-i astfel calitățile. Lavanda conține multiple substanțe bioactive cu efecte terapeutice dovedite, cum ar fi terpene, polifenoli și flavonoide. Aceasta dispune de proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antifungice, antiinflamatoare, hipotensive, antispasmodice, analgezice, anxiolitice și sedative.
Limonada de lavandă, delicioasă și răcoritoare, servește ca un remediu complementare împotriva durerilor de cap, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și relaxante. Datorită virtuților sale variate, lavanda ajută și la reducerea nervozității și a altor reacții nedorite cauzate de stres, cum ar fi tensiunea arterială crescută sau problemele digestive, inclusiv ulcerele apărute pe fondul anxietății.
Se recomandă consumarea limonadei cu lavandă atât ca măsură preventivă, cât și imediat ce se resimt durerile de cap sau în timpul situațiilor mai stresante.
Studii recente sugerează că lavanda poate reduce anxietatea. De asemenea, având un efect sedativ, ajută la inducerea unui somn odihnitor, aspect benefic pentru cei ce se confruntă cu dureri de cap.
Cum se prepară delicioasa limonadă de lavandă
Dr. Anca Arămescu recomandă următoarea reţetă pentru prepararea limonadei cu lavandă!
Mai întâi se pregăteşte un sirop dintr-o mână mică de flori de lavandă proaspăt culese și clătite sau 1 lingură de flori de lavandă uscate. Tăiați florile de lavandă din tulpini și puneți-le într-un castron împreună cu puțin zahăr brun sau miere și amestecați. Se toarnă 2 căni de apă clocotită peste amestec. Acoperiți și lăsați la infuzat 30 de minute (sau până la câteva ore). Se strecoară siropul.
Limonada se obţine prin amestecarea siropului cu:
-1, 1/2 căni de suc de lămâie proaspăt stors
-2 căni cu apă rece
-Lămâi tăiate subțiri și câteva crenguțe de lavandă, pentru garnitură opțională.
-După preferinţe, se poate adăuga şi gheaţă.
Dr. Anca Arămescu, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, medic rezident endocrinologie, afirmă:
„Lavanda este cultivată în nordul Africii și în zona mediteraneeană, cât și în țara noastră, adesea pentru extracția uleiurilor sale esențiale. Lavanda are o istorie lungă de utilizare în medicina tradițională și se sugerează că posedă numeroase proprietăți, precum cele anticonvulsivante, antidepresive, anxiolitice, sedative, calmante etc. Au fost demonstrate beneficiile medicinale ale utilizării lavandei pentru a trata anxietatea, infecțiile fungice, căderea părului și rănile. Unele studii sugerează că utilizarea lavandei sub formă de ceai sau limonadă poate ajuta la probleme digestive, cum ar fi vărsăturile, greața, meteorismul abdominal (gazele intestinale), balonare, reducerea anxietății și a depresiei, ameliorarea somnului și îmbunătățirea stării de spirit.
Dovezile nu susțin încă utilizarea lavandei pentru a trata depresia, hipertensiunea arterială, greața, durerile menstruale sau eczemele, printre alte afecțiuni. Uleiurile esențiale de lavandă nu trebuie consumate pe cale orală, întrucât sunt toxice.
În ciuda popularității ceaiurilor din plante și a faptului că acestea reprezintă baza pentru descoperirea medicamentelor, numărul de articole care explorează eficacitatea și siguranța clinică este mic, astfel încât consumul de lavandă în preparatele medicale nu este aprobat de Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA)”.