Preşedintele SUA Joe Biden și contracandidatul său republican în cursa pentru Casa Albă, fostul președinte Donald Trump, se înfruntă acum în prima dezbatere televizată din această campanie electorală, înaintea unui scrutin crucial din noiembrie care a polarizat țara. Dezbaterea organizată de CNN are loc mult mai devreme decât în mod normal – cu mai bine de patru luni înainte de ziua alegerilor din 5 noiembrie – și în contextul în care sondajele de opinie naționale arată că cei doi sunt la egalitate la nivel național, în vreme ce Trump conduce totuși în statele cheie, care decid rezultatul scrutinului.
HotNews.ro transmite cele mai importante momente ale dezbaterii:
Întrebat de ce americanii ar trebui să aibă încredere în Biden în privința crizei migrației, Biden a deviat, sugerând că Trump și republicanii sunt de vină pentru eșecul unui acord bipartizan privind frontiera la începutul acestui an.
De asemenea, el l-a criticat pe Trump pentru separările de familii care au avut loc în timpul administrației sale.
„Acum, vă aflați într-o situație în care există 40% persoane care trec ilegal frontiera. Este mai bine decât atunci când a părăsit funcția”, a adăugat el.
Trump continuă să îl atace pe Biden cu privire la politicile sale de frontieră. El a susținut că prizonieri, persoane din instituții de sănătate mintală și teroriști vin în țară de peste graniță.
Biden îl contrazice, spunând că nu există date care să susțină ceea ce susține Trump.
Biden și Trump s-au contrat pe tema avortului, președintele reproșându-i predecesorului său că a contribuit la decizia Curții Supreme de Justiție care a anulat cauza Roe v Wade și a permis statelor să interzică această procedură.
Trump a numit trei dintre judecătorii care au susținut această decizie, iar Biden i-a spus: „A fost un lucru oribil”.
„Ideea că politicienii, părinții fondatori, au vrut ca politicienii să fie cei care iau decizii cu privire la sănătatea femeii mele este ridicolă, niciun politician nu ar trebui să ia această decizie. Un medic ar trebui să ia aceste decizii. Așa ar trebui să fie”, a spus Biden.
Dreptul la avort este o problemă critică pentru democrați în aceste alegeri și una dintre puținele probleme care i-ar putea ajuta în acest an.
Momentul de ezitare al lui Biden
Biden a avut un moment destul de lung de ezitare încercând să-și aducă aminte despre ce vorbea – asigurările de sănătate, apoi a făcut referire la Medicare mai exact, un program care îi vizează pe americanii de peste 65 de ani: „În sfârșit, am bătut Medicare”.
Trump l-a așteptat răbdător, înainte de a-l ataca pe tema Medicare, dar nu și a ezitării: „Într-adevăr, a bătut Medicare. A bătut-o până a murit”.
Comentatorii au subliniat că mulți americani vor aștepta dezbaterea pentru a vedea dacă Biden are, la vîrsta de 81 de ani, capacitatea cognitivă de care are nevoie un președinte.
Întrebările s-au concentrat până acum pe economia internă – dar în context s-a strecurat și subiectul Afganistanului și al retragerii haotice a SUA din Kabul.
Biden a remarcat că SUA încă mai lupta în Afganistan sub Trump.
Răspunsul lui Trump a fost că plănuia să se retragă cu „demnitate” și „forță”.
„Când s-a retras, a fost cea mai jenantă zi din istoria vieții țării noastre”, a adăugat Trump.
O mare parte din începutul dezbaterii s-a axat, de asemenea, pe pandemia Covid-19.
Atât Trump, cât și Biden au vorbit pe larg despre modul în care Trump a gestionat pandemia. Biden s-a referit la acea perioadă ca la un moment de „haos”.
Trump: „Inflația ne ucide”
Chestionat pe tema stării economiei și a inflației crescute în mod special, care afectează serios mulți americani – prima chestiune în topul îngrijorărilor alegătorilor – Biden a început aruncând vina pe Trump, de la care, a spus el, a moștenit o economie în stare proastă.
„Trebuie să ne uităm la ceea ce am primit când am devenit președinte, la ceea ce mi-a lăsat dl Trump. Aveam o economie care era în cădere liberă. Pandemia a fost atât de prost gestionată, încât mulți oameni mureau. Tot ce a spus el a fost că situația nu este atât de gravă, doar injectează-ți puțin înălbitor în braț, vei fi bine”.
„Economia s-a prăbușit, nu mai existau locuri de muncă, rata șomajului a crescut la 15%, a fost groaznic. Așadar, ceea ce trebuia să facem era să încercăm să punem lucrurile la loc. Este exact ceea ce am început să facem”, a spus Biden.
Evident, Trump nu este de acord.
„Am avut cea mai bună economie din istoria țării noastre. Nu ne-am descurcat niciodată atât de bine. Toată lumea era uimită. Alte țări ne copiau. Am fost loviți de Covid și am cheltuit banii necesari, astfel încât să nu ajungem într-o Mare Depresie, de genul celei pe care am avut-o în 1929. Așa că am făcut o treabă grozavă. Am primit o mulțime de laude pentru economie, pentru armată,fără războaie și atât de multe alte lucruri”, a spus Trump.
Trump a declarat că Biden „nu a moștenit nicio inflație“ atunci când a intrat în funcție și că acum „inflația ne ucide”.
Când Biden a preluat mandatul, în ianuarie 2021, inflația era de 1,4 %. A crescut semnificativ în primii doi ani ai administrației sale, atingând un vârf de 9,1 % în anul până în iunie 2022.
Dezbaterea a început. Joe Biden a fost primul invitat pe scenă, urmat de Donald Trump. Președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump nu și-au strâns mâinile când au intrat pe scena dezbaterii.
Primul subiect: economia.
Doar cinci minute până la începerea unei dezbateri extrem de importante, pe care o așteaptă o țară întreagă și, probabil, o parte importantă a lumii.
Miza? Uriașă. E drept că mulți alegători și-au format deja o opinie și știu cu cine vor vota.
Însă nici Biden, nici Trump nu sunt populari, iar mulți americani rămân profund ambivalenți cu privire la alegerile lor.
Aproximativ o cincime dintre alegători spun că nu au ales deocamdată un candidat, înclină spre un candidat terț sau ar putea pur și simplu să nu participe la alegeri, potrivit celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos.
Fără public și cu eforturi pentru o dezbatere civilizată
Biden și Trump nu au făcut efortul de a-și ascunde antipatia reciprocă. În timpul primei lor dezbateri din 2020, Trump a vorbit agresiv peste Biden, într-o prestație care a îndepărtat mulți alegători.
CNN spune că va încerca să evite discuțiile încrucișate prin închiderea microfoanelor candidatului care nu are cuvântul.
Dezbaterea va avea loc, de asemenea, fără public și niciunul dintre candidați nu are voie să aducă notițe pregătite sau recuzită, deși vor avea la dispoziție un pix și hârtie.
Acest lucru, scrie Reuters, ar putea reprezenta o problemă pentru ambii candidați, dar posibil mai ales pentru Trump, care își extrage energia dintr-o mulțime zgomotoasă.
Trump va avea ultimul cuvânt în dezbatere, a anunțat CNN săptămâna trecută. Echipa de campanie a lui Biden a câștigat o tragere la sorți pentru a stabili locul pe podium și ordinea declarațiilor finale și a ales ca Biden să se afle pe partea dreaptă a ecranelor telespectatorilor în timpul dezbaterii.
Echipa lui Trump a optat ca Trump să rostească ultima declarație finală.
Miza dezbaterii și a alegerilor
Confruntarea este unul dintre momentele cruciale pentru un scrutin ce se anunță strâns și, posibil, o șansă pentru Joe Biden de a schimba dinamica unei curse pe care este în pericol să o piardă, cel puțin potrivit sondajelor de opinie realizate până acum.
SUA organizează dezbateri electorale între candidații la președinție încă din 1960, prima fiind cea dintre senatorul John F. Kennedy și vicepreședintele Richard Nixon. Însă, spun comentatorii și strategii din ambele tabere politice, mizele scrutinului din 2024 sunt mai mari ca niciodată.
Pentru mulți observatori, temerile au legătură cu efortul lui Trump de a perturba transferul pașnic de putere în 2020, pe baza unor acuzații false de fraudă.
Îngrijorările vin și din promisiunile sale și ale aliaților săi privind măsurile pe care republicanul le va lua după o eventuală victorie în noiembrie, măsuri ce includ un control cât mai ferm al statului și o răzbunare personală împotriva rivalilor, la un nivel fără precedent.
Propunerile sale privind migrația, economia și politica externă vor aduce și ele schimbări masive de politică cu impact global, care va fi resimțit probabil imediat până la granița României, în cazul războiului din Ucraina, pe care Trump ar vrea să-l oprească prin forțarea Kievului la negocieri.
Ambii candidați au ridicat miza dezbaterii prin declarațiile făcute în ultimele săptămâni.
Pentru Trump, Biden ar fi un președinte periculos pentru SUA deoarece îngroapă economia, nu apără drepturile americanilor și permite „invazia” migranților.
De partea cealaltă, Biden insistă că Trump este un infractor, „un dezechilibrat” și un pericol la adresa democrației și a libertății americanilor.
Ce așteptăm de la dezbatere
Pentru președintele Joe Biden, ajuns la vârsta de 81 de ani, este crucial să dea dovadă de vitalitate și acuitate mintală, în contextul îngrijorărilor legate de vârsta sa.
Ambii candidați s-ar putea confrunta cu întrebări cu privire la aptitudinea lor de a-și exercita funcția, într-un mod în care candidații anteriori nu au făcut-o, a scris Reuters. Dar Biden are în mod special o problemă, majoritatea americanilor considerând că este prea bătrân pentru a mai primi un mandat.
Cel mai mare dezavantaj al lui Trump, care are 78 de ani, ar putea fi el însuși și perspectiva unei prestații ce ar putea confirma acuzațiile democraților, care spun că republicanul este prea „dezechilibrat” pentru a fi președinte.
Comentatorii cred că Biden îl va ataca pe Trump pe tema limitării dreptului la avort și a admirației sa pentru dictatorii străini. Chestiunea avortului i-a ajutat în mod repetat pe democrați să obțină rezultate bune la alegerile legislative din 2022 și la diverse alte scrutine din diverse state.
Trump a semnalat deja că va portretiza America din timpul administrației Biden în termeni sumbri, ca o țară afectată de o imigrație necontrolată, cu o criminalitate la cote uriașe și probleme economice majore.
Cel mai neobișnuit aspect al dezbaterii este că are loc la mai puțin de o lună după ce Trump a fost condamnat în dosarul plăților făcute pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels.
Biden a subliniat deja verdictul de vinovăție în timpul evenimentelor electorale din ultimele săptămâni, însă rămâne de văzut cât de mult va insista pe această temă în dezbatere, în condițiile în care Trump insistă că este victima unei justiții politizate, lucru de care susținătorii săi sunt convinși.