Piețele bursiere s-au prăbușit luni, iar acțiunile japoneze au scăzut cu 12,4%, fiind cea mai mare scădere zilnică de la Vinerea Neagră din 1987, ca urmare a temerilor că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune, ceea ce i-a determinat pe investitori să fugă de activele riscante și să mizeze pe faptul că vor apărea reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, transmite Reuters.

Este destul de dureros ce se întâmplă la prima oră în sesiunea bursieră europeană, notează Bloomberg.

„Deloc surprinzător, sectorul tehnologic conduce pierderile, indicele Stoxx Tech scăzând cu aproape 5%, la cel mai redus nivel din ultimele șase luni, pe măsură ce se dezumflă companii din sectorul semiconductorilor precum ASM International, BE Semi și ASML.

Sectoarele cu evoluții ciclice precum băncile, titlurile energetice și mineritul sunt, de asemenea, puternic afectate. Titlurile defensive din sectorul bunurilor de consum elementare și al produselor alimentare rezistă mai bine, deși niciun segment nu este cu adevărat cruțat astăzi”, notează publicația financiară.

Indicele STOXX 50 al celor mai importante acțiuni din zona euro este la această oră la -3,38, indicele britanic FTSE la -2,47%, indicele german DAX la minus 3,00% și indicele francez CAC 40 la -2,82.

Averea netă a lui Jeff Bezos a scăzut vineri cu 15,2 miliarde de dolari, prevestind declinul amplu care a şters 134 miliarde de dolari din averile celor mai bogaţi 500 de oameni din lume și panica instaurată luni pe burse.

Efectul de contagiune pare să fi afectat și Bursa de la București. Pe BVB, la această oră, indicele principal BET este în scădere de aproape 4%.

Yenul continuă să întărească, ceea ce îi afectează pe speculatori și alimentează vânzările de acțiuni, scrie The Guardian.

Yenul a atins cel mai înalt nivel față de dolar din acest an (142,3). Săptămâna trecută se tranzacționa la circa 154 yeni pentru un dolar înainte ca Banca Japoniei să surprindă piețe majorând, miercuri, dobânzile de referință.

Acest lucru a afectat așa numitul „carry-trade”, în care un investitor se împrumută într-o valută cu dobânzi mici, precum yenul și reinvestește banii în altă valută sau activ cu randamente mari.

La acest moment, indicele taivanez Taiex este la minus 08,35%, iar indicele sud-coreean KOSPI la minus 8,78%.

Îngrijorările privind creșterea economică a a afectat și cotațiile petrolului. Prețul sortimentului Brent, referință internațională, a scăzut cu 1,1%, până la 75,91 dolari pe baril, adică cel mai redus nivel de după luna ianuarie.

–––

Yenul și francul elvețian, active de refugiu, s-au apreciat pe măsură ce tranzacțiile de tip carry trade s-au volatilizat, provocând speculații conform cărora unii investitori au fost nevoiți să se debaraseze de tranzacțiile profitabile doar pentru a obține banii necesari acoperirii pierderilor în altă parte.

Avalanșa de vânzări a fost atât de mare pe mai multe burse din Asia s-au declanșat așa-numitele „circuit breakers”, adică tranzacționarea a fost oprită automat din cauza prăbușirii cotațiilor pentru ca panica investitorilor să nu provoace scăderi catastrofale.

Cotațiile futures ale Nasdaq s-au dus luni dimineață la minus 4,7 %, iar cele S&P 500 s-au prăbușit cu 12,4 %, ca efect al crizei de pe piețele globale.

În Europa, indicele EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 2,1%, iar FTSE futures cu 1,2%.

Indicele japonez Nikkei a consemnat o șocantă scădere de 13%, atingând minimele ultimelor șapte luni, o prăbușire care nu a mai fost înregistrată de la criza financiară globală din 2011.

Indicele MCSI al acțiunilor din zona Asia-Pacific (cu excepția Japoniei) a pierdut 4,2%.

Indicele celor mai tranzacționate acțiuni chinezești (blue-chips) CSI 300 a scăzut cu numai 0,5%, ajutat

Chipsurile albastre chinezești .CSI300 au scăzut cu numai 0,5%, ajutate de o creștere a indicelui PMI (al trendului din sectorul manufacturier) la 52,1.

Prăbușire pe bursa japoneză, piețele europene și americane tremură

Piețele globale tremură la perspectiva unei recesiuni americane, iar indicele japonez Topix a scăzut în prima parte a zilei de luni cu până la 7,3%, ștergând practic toate câștigurile de la începutul anului, scrie Financiat Times. Nikkei 225 suferise și el vineri cea mai mare cădere într-o singură zi de la prăbușirea din 1987, reculul fiind de 5,9%.

Mișcarea din Japonia probabil că se va transmite în Europa și SUA, au spus traderi din Tokyo, investitorii așteptându-se la o creștere a volatilității din cauza temerilor că Rezerva Federală a fost prea lentă în răspunsul dat la semnalele că economia SUA se răcește.

„Povestea s-a schimbat cu totul, literalmente, peste noapte”, a spus Torsten Slok, economist șef la Apollo. Investitorii se gândeau dacă să trateze numărul de locuri de muncă de vineri ca pe o ciudățenie statistică sau dacă SUA se află „într-o perioadă de încetinire severă”, a adăugat el.

Fed a menținut dobânzile săptămâna trecută, dar reacția pieței arată că investitorii cred că banca centrală ar fi putut să fi făcut o greșeală când a decis să nu reducă ratele dobânzilor.

Economiștii JPMorgan s-au alăturat corului tot mai mare al strategilor de pe Wall Street în weekend, cerând Fed să reducă ratele cu 0,5 puncte procentuale la următoarele două întâlniri.

„Indicele fricii” e la cote înalte

Indicele Vix al turbulențelor așteptate de pe piața bursieră din SUA – cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii” de pe Wall Street – a urcat cu până la 29 de puncte vineri, cel mai mare de la criza bancară regională din SUA din martie anul trecut.

Indicele VIX, cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii”, oferă investitorilor ocazia să genereze profituri din nivelurile de volatilitate așteptate ale indicelui S&P 500. Denumirea „indicele fricii” își are originile în psihologia investitorilor, deoarece frica de pe piață provoacă întotdeauna reacții foarte rapide ale prețurilor, reacții care apar în timpul momentelor de panică. Cu cât este mai mare gradul de panică, cu atât indicele VIX- crește mai rapid.

Investitorii din Europa, Asia și New York au fost înspăimântați de datele americane, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii este într-o formă mai proastă decât se credea anterior.

Datele, împreună cu rezultatele dezamăgitoare ale firmelor de tehnologie Amazon, Alphabet și Intel, au condus la vânzări de acțiuni la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce acțiunile din Orientul Mijlociu au scăzut, de asemenea, duminică, pe fondul tensiunilor persistente din regiune.

Analiştii se tem că orice alt semn de fragilitate în economiile mari ar contribui la veștile deja proaste. O încetinire din Germania luna trecută i-a determinat pe analişti să avertizeze despre o recesiune, în timp ce o creştere a ratelor dobânzilor de către banca centrală a Japoniei a făcut ca acţiunile indicelui Nikkei să scadă vineri cu 2.216 puncte, sau aproape 6%.

Datele economice așteptate săptămâna aceasta în SUA le includ pe cele privind sectorul serviciilor (luni) și numărul solicitanților de șomaj (joi).

Piețele au fost agitate săptămâna trecută, după ce datele privind locurile de muncă din SUA pentru iulie au arătat o încetinire bruscă, cu 114.000 de locuri de muncă create, în loc de cele 175.000 estimate.

Rata șomajului a crescut la un maxim din ultimii trei ani de 4,3%, în timp ce activitatea de producție din SUA a scăzut și ea la un minim de opt luni în iulie, pe măsură ce noile comenzi din industrie stagnează.

Cifrele au alimentat anxietatea că cea mai mare economie din lume este vulnerabilă la o recesiune și ar putea fi nevoie ca FED să reducă dobânzile mai repede decât se aștepta pentru a stimula cererea.

citeste mai mult …