Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a sosit marți în China pentru o vizită fără precedent după începerea războiului, în vederea discutării căilor de găsire a unei soluții pașnice la conflictul declanșat de Rusia. Vizita lui Kuleba, ce va dura până vineri, are loc după criticile dure ale NATO cu privire la ajutorul economic acordat de Beijing Moscovei. Dar, mai presus de toate, are loc la o săptămână după ce Volodimir Zelenski a vehiculat pentru prima oară ideea unor negocieri cu Rusia, notează AFP, amintind că președintele ucrainean a declarat că este în favoarea participării Moscovei la un viitor summit pentru pace.
Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 881, LIVETEXT:
Antiaeriana rusă a anihilat azi-noapte 25 de drone ucrainene de atac lansate de Ucraina peste noapte, a afirmat marți dimineață ministerul apărării de la Moscova.
Aproximativ 21 de drone au fost distruse deasupra Peninsulei Crimeea și a apelor Mării Negre și câte două drone au fost doborâte deasupra regiunilor ruse Briansk și Belgorod, aflate la granița cu Ucraina, a afirmat ministerul rus pe Telegram.
Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus peste 15 drone pe care Ucraina le-a lansat peste noapte și care au vizat portul Sevastopol din Crimeea, a declarat marți guvernatorul pus de Rusia la conducerea orașlui.
„Niciun obiectiv din oraș nu a suferit daune”, a scris guvernatorul Mihail Razvozhayev pe canalul său Telegram.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Slovacia și Ungaria cer ajutor de la Bruxelles pentru a primi în continuare petrol rusesc. Ucraina, acuzată că a blocat ilegal importurile de la Lukoil.
- Kremlinul a evocat luni „retorica neprietenoasă” manifestată faţă de Rusia de către vicepreşedinta SUA Kamala Harris, care este cel mai bine plasată în tabăra democrată pentru a-l înfrunta pe republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA.
- Consiliul UE prelungeşte sancţiunile economice contra Rusiei până la 31 ianuarie 2025. Aceste sancţiuni, introduse pentru prima dată în 2014, au fost extinse considerabil din februarie 2022.
- Trei ingineri care lucrau pentru o fabrică de armament din Serbia au fost arestaţi luni, sub acuzația de spionaj pentru „o organizaţie străină”. Această fabrică de armament a fost recent în centrul unor dezvăluiri, presa relatând că muniţii sârbești produse acolo au fost vândute Ucrainei.
- Un tribunal din Rusia a condamnat-o pe jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, de la Radio Europa Liberă, la 6 ani și jumătate de închisoare.
- „Inacceptabil”. Kremlinul critică refuzul de acreditare a cinci jurnalişti ai agenţiei ruse Ria Novosti la Jocurile Olimpice.
- Rusia își face încă o „flotă fantomă”, cumpărând cele mai vechi nave de un anumit tip. O serie de companii necunoscute până acum, multe înregistrate în Emiratele Arabe Unite, au achiziționat zeci de nave de transport GNL în ultimul an.
- Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat luni că se aşteaptă la o „confruntare” cu omologii săi din UE la Bruxelles, ca urmare a criticilor aduse recentului turneu al premierului Viktor Orban, la Moscova şi Beijing.
––-
Cele mai importante informații de luni privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro