Slovacia a cerut Comisiei Europene să nu amâne luarea unei decizii cu privire la solicitarea sa și a Ungariei de a media o procedură de consultări cu Ucraina privind întreruperea fluxurilor de petrol rusesc. Slovacia și Ungaria fac presiuni tot mai mari după ce săptămâna trecută au anunțat că nu mai primesc petrol de la Lukoil prin Ucraina, din cauză că Kievul a inclus compania rusă pe o listă de sancțiuni. Comisia Europeană a solicitat mai multe informații în această dispută, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 884, LIVETEXT:

„Rușii au vrut ca Ucraina să înceteze să existe, dar s-a întâmplat invers, ucrainenii sunt aici, Ucraina participă la Jocurile Olimpice”, a declarat ministrul ucrainean al Sportului, Matviy Bidnyi pentru AFP. „Trebuie să reamintim lumii că Ucraina există, luptă și poate învinge”, a subliniat el.

Pregătirile multor sportivi ucraineni au fost perturbate, unii fiind chiar uciși, iar alții nevoiți să își părăsească țara, iar numeroase baze sportive au fost distruse de războiul declanșat de Rusia.

„Sportivii ucraineni au depășit cu mândrie dificultățile incredibile create de războiul declanșat de Rusia”, a spus Bidnyi.

În total, delegația Kievului la Jocurile Olimpice are 143 de membri și va încerca să obțină rezultate mai bune decât la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, unde a obținut 19 medalii.

Pentagonul a găsit noi erori de miliarde de dolari în armamentul trimis

Pentagonul a găsit alte erori, în valoare de 2 miliarde de dolari, în calculele sale privind muniția, rachetele și alte echipamente trimise Ucrainei, crescând totalul materialelor militare evaluate necorespunzător la 8,2 miliarde de dolari, potrivit unui raport al guvernului american citat de Reuters.

Departamentul american al Apărării a avut probleme în a evalua corect echipamentele de război trimise Ucrainei din cauza definițiilor contabile neclare, se arată într-un nou raport al Government Accountability Office (GAO).

Pentagonul a precizat că personalul său a folosit în 2023 „valoarea de înlocuire” în loc de „valoarea depreciată” pentru a contabiliza miliardele de materiale trimise Ucrainei. Eroarea de 6,2 miliarde de dolari a creat o posibilitatea de a trimite Kievului alte echipamente militare în valoare de miliarde de dolari.

Pentagonul a transmis GAO că, de atunci, au mai fost găsite supraevaluări în valoare de 2 miliarde de dolari. Prin urmare, o cantitate suplimentară de armament în valoare de 2 miliarde de dolari poate fi trimisă Ucrainei pentru a se ajunge la suma de ajutoare militare aprobată de administrația Biden.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a vizitat joi Hong Kong-ul și i-a cerut liderului acestuia, John Lee, să nu permită Rusiei să folosească Hong Kong-ul pentru a eluda sancțiunile occidentale.

„Dmytro Kuleba … a solicitat administrației din Hong Kong să ia măsuri pentru a priva Rusia și companiile rusești de posibilitatea de a utiliza Hong Kong pentru a eluda măsurile restrictive impuse pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a declarat ministerul ucrainean într-un comunicat.

Guvernul din Hong Kong a răspuns la o solicitare Reuters pe această temă că „implementează și aplică cu strictețe sancțiunile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite”.

Atât Hong Kong, cât și China sunt considerate de guvernul SUA ca fiind surse-cheie pentru Rusia în ce privește aprovizionarea armatei, inclusiv semiconductori și piese pentru drone.

Viteza de încărcare a Youtube în Rusia ar putea fi redusă chiar și cu 70%, anunță un important deputat, pentru a „readuce compania la rațiune”.

Un deputat rus de rang înalt, apropiat de autorități, a afirmat joi că vitezele YouTube pe computerele desktop din Rusia ar putea fi reduse ca parte a unei campanii de convingere a platformei video să restabilească canalele rusești blocate.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––-

Cele mai importante informații de joi privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

citeste mai mult …