Pompierii din California se luptau joi cu un incendiu violent, care a provocat evacuarea a peste 3.500 de persoane și se extinde foarte rapid, potrivit autorităților locale, citate de AFP.
Incendiul a izbucnit miercuri seara în nordul statului, în ultima zi a unui nou val de căldură care a lovit regiunea. În mai puțin de 24 de ore, acesta a mistuit deja aproximativ 290 km2 de vegetație.
Incendiul a determinat evacuarea a „peste 3 500 de persoane”, potrivit unui comunicat al guvernatorului Californiei, Gavin Newsom. Flăcările amenință orășelul Chico, la aproximativ trei ore de mers cu mașina la nord de San Francisco.
Peste 1 150 de pompieri lucrează la stingerea incendiului, care în prezent este izolat doar în proporție de 3%, potrivit agenției CalFire.
Acest incendiu de pădure readuce amintiri neplăcute în California: Chico se află la doar douăzeci de kilometri de Paradise, un oraș care a fost distrus de un incendiu violent în 2018 și în care au murit 85 de persoane.
Incendiul pare să fie urmarea unei infracțiuni: un suspect a fost arestat joi dimineață și plasat în arest preventiv, potrivit procuraturii locale.
Oregon se luptă cu un megaincendiu, cel mai mare din țară
Vestul american a cunoscut mai multe valuri de căldură de la începutul lunii iunie, iar zeci de incendii ard în prezent în regiune.
În apropiere de California, statul Oregon se luptă cu un megaincendiu, cel mai mare din țară, care a devastat peste 1 080 km2 de pădure și a provocat evacuări într-o regiune rurală a statului. Flăcările fac ravagii și creează coloane de fum, afectând calitatea aerului până în statul vecin Idaho.
Incendiile afectează și vestul Canadei, unde o parte din orașul turistic Jasper a fost distrusă.
Odată cu încălzirea globală, vestul Americii de Nord este din ce în ce mai afectat de fenomene meteorologice extreme.
La jumătatea lunii iulie, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a avertizat cu privire la un sezon de incendii care „se anunța foarte activ”, după doi ani de răgaz, posibil datorită iernilor foarte umede, care au permis vegetației să crească din nou și să servească drept combustibil atunci când s-a uscat.
Până la jumătatea lunii iulie, incendiile forestiere au devastat 840 km2 de la începutul anului, comparativ cu o medie de 156 km2 în aceeași perioadă a ultimilor cinci ani.