Astfel, implementarea proiectului Euro Digital a fost aprobată cu 48 de voturi pentru și 6 împotrivă in Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne. Europarlamentarii români care au votat proiectul sunt Marian-Jean Marinescu, Maria Grapini și Ramona Strugariu. 

Cristian Terheș este singurul europarlamentar român care a votat împotriva introducerii Euro Digital – moneda euro digitală. Votul a avut loc în cadrul ședinței Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European din data de 15 februarie 2024.

Opozanții lui Vladimir Putin mor unul după altul. Fotograful Dmitri Markov a decedat la numai 41 de ani, din motive necunoscute

Europarlamentarul Cristian Terheș și-a argumentat decizia prin faptul că implementarea monedei digitale va conduce la controlul total al statului asupra cetățenilor: „Cash-ul este o formă de proprietate, asupra căreia persoana dispune astfel cum dorește, fără ca statul să poată controla, supraveghea sau aproba schimbul comercial dintre cumpărător și vânzător. În cazul banilor digitali, însă, pentru a-i primi, deține și tranzacționa, persoana are nevoie de instrumente digitale ale statului, cum e cazul Portofelului Digital, astfel încât statul e în control deplin asupra tranzacției dintre cumpărător și vânzător”.

În plus, Cristian Terheș a explicat într-o postare pe pagina oficială de Facebook decizia care a condus la votul său, atrăgând atenția asupra problemelor pe care le ridică introducerea monedei euro digitale: „Euro Digital, asemenea oricărei forme de bani digitali, mută controlul privind dispunerea asupra propriilor bani de la persoană, cum se întâmplă în cazul cash-ului, la stat. (… ) În Comisia LIBE se puteau corecta toate viciile care conduc la încălcarea drepturilor cetățenilor, lucru ce nu s-a făcut. Cu toate că toți europarlamentarii au declarat verbal că dosarul privind Euro Digital are vicii și creează riscuri în ceea ce privește drepturile persoanelor, la vot marea majoritate a votat în favoarea implementării acestuia”.

Păcăleala cumpărării de vechime în muncă. Mai merită investiți banii în anii lipsă, după ce guvernul a scumpit contribuția?