Miniștrii apărării din NATO se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a regândi politica alianței privind relațiile cu Rusia, ca reacție la amenințarea reprezentată de Kremlin, în timp ce războiul din Ucraina se apropie de al treilea an, potrivit Politico. Cu toate acestea, misiunea se anunță dificilă în timp ce Alianța nu s-a dovedit a fi foarte unită în ultimul timp sau, în orice caz, au fost și sunt țări care vor să păstreze relații mai călduroase cu Kremlinul.

Relațiile dintre NATO și Moscova au atins un punct critic după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. De atunci Kremlinul a lansat amenințare după amenințare cu privire la deschiderea ei de a folosi arme nucleare. Într-o declarație din 25 septembrie 2024, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că doctrina nucleară va fi modificată pentru ca atacul asupra Rusiei al unui stat non-nuclear cu participarea sau sprijinul unei puteri nucleare să se considere un atac comun. 

NATO a etichetat Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților”, în timp ce Kremlinul susține că ceea ce numește expansiunea NATO spre est este un pericol existențial.

Vineri, un oficial din guvernul SUA le-a declarat jurnaliștilor că miniștrii vor încerca să traseze diferite elemente ale strategiei privind Rusia și să avanseze în dezbaterile legate de viitorul Actului Fondator, din 1997, în care se arată că NATO, alături de Rusia, are „obiectivul de a construi o Europă stabilă, pașnică și nedivizată”.

Cu toate acestea, deși vrea să schimbe tonul, NATO păstrează încă în vigoare documentul fondator din 1997. 

În acest sens, a fost înființată o structură, Consiliul NATO-Rusia, care totuși nu s-a mai întrunit de la invadarea Ucrainei. Relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat pe parcursul ultimilor ani, mai întâi după ce rușii au invadat Georgia, în 2008, apoi au anexat peninsula Crimeea în 2014.

„Trebuie să înțelegem că actul și consiliul au fost construite pentru o altă eră”. Aceste discuții vin în pregătirea summitului NATO de la Haga, care va avea loc vara viitoare, unde ar putea fi adoptată noua strategie.

Cum ar putea arăta noua strategie NATO cu Rusia?

Oficialul a spus că nu există încă un proiect al noii strategii, deoarece accentul este pus pe adunarea opiniilor din cele 32 de țări NATO. Cu toate acestea, implicația militară al acestui exercițiu politic se așteaptă să fie limitat. 

Asta și din cauza divergențelor cu privire la cât de departe ar trebui să meargă NATO pentru a crea un nou set de reguli atunci când vine vorba de Rusia. 

Un diplomat NATO a spus că există îngrijorare în rândul unor membri că o nouă strategie foarte agresivă ar putea trimite un „semnal” care ar putea destabiliza Rusia.

Apoi este problema Ungariei și Slovaciei, două țări NATO care de ce le mai multe ori nu se aliniază consensului alianței, continuând să mențină contactele cu Kremlinul.

Citește și:

Robert Fico anunță că nu va accepta niciodată aderarea Ucrainei la NATO cât timp va conduce guvernul slovac

citeste mai mult …