Navele au putut fi văzute marți la La Guaira, potrivit jurnaliștilor AFP.
Ministerul rus al Apărării a declarat că navele aparțin Flotei Nordului și vor rămâne în țara din Caraibe pentru „câteva zile”. Prezența lor în regiune are drept scop „arborarea pavilionului și asigurarea unei prezențe navale în zone operaționale importante”, a adăugat ministerul într-un comunicat.
Printre nave se numără Amiral Gorshkov, cea mai avansată fregată din flota rusă, în serviciu din 2018, și petrolierul Akademik Pachin.
Autoritățile venezuelene nu au menționat încă prezența navelor militare.
Statele Unite, care „ca parte a operațiunilor noastre (normale) de zi cu zi” „monitorizează îndeaproape navele, inclusiv navele rusești, în apele internaționale”, au considerat că vizita a fost „parte a activităților navale normale” ale Rusiei și „nu a fost considerată o amenințare la adresa Statelor Unite”, potrivit unui comunicat al Comandamentului de Sud al SUA.
Rusia și Venezuela se bucură de legături strânse.
În februarie, președintele venezuelean Nicolas Maduro, care candidează pentru un al treilea mandat la alegerile prezidențiale din 28 iulie, l-a descris pe omologul său rus Vladimir Putin drept „fratele său mai mare”. El a declarat că realegerea liderului de la Kremlin, care tocmai fusese anunțată, era „de bun augur pentru lume”.
Navele care au sosit în Venezuela făcuseră deja escală în Cuba la mijlocul lunii iunie, însoțite de un submarin nuclear și de un remorcher.
Prin urmare, acestea se aflau la aproximativ 150 de kilometri de coasta americană în timpul acestei vizite la celălalt aliat major al Rusiei, în contextul în care tensiunile dintre Washington și Moscova sunt la cel mai înalt nivel din cauza conflictului din Ucraina.
Chiar înainte de a intra în portul Havana, navele au participat la un „exercițiu de utilizare a rachetelor de mare precizie”, potrivit Ministerului rus al Apărării.