Președintele PNL Nicolae Ciucă i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să explice „de urgență” ce intenționează să facă pentru a evita pierderea a 1,1 miliarde de euro, sumă suspendată la cererea de plată numărul 3 din PNRR. Comisia Europeană a notificat oficial România că va propune suspendarea parțială a plății din cauza neîndeplinirii a șase jaloane, inclusiv din domenii gestionate de miniștri PNL.

„Ceea ce a anunțat Comisia astăzi nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR (…) Îi cer domnului Ciolacu să explice de urgență ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR”, a scris Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Ciucă îi solicită lui Ciolacu să vină cu un plan clar pentru îndeplinirea jaloanelor restante din PNRR.

„Întrucât cunosc PSD-ul și pe domnul Ciolacu, mi-aș dori să nu amâne măsurile necesare pentru a nu pierde banii europeni, așa cum a fost înțelegerea atunci când aveam dialog”, a conchis președintele PNL.

Anunț oficial de la Bruxelles

Comisia Europeană a publicat, marți, un document prin care anunță că a făcut evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul PNRR, propunând suspendarea parțială a plății, deoarece Guvernul nu a îndeplinit șase jaloane. Trei dintre jaloanele picate țin de felul în care Guvernul a numit, pe preferințe, nu pe procese transparente care să selecteze competența, șefii pentru companii precum CFR, Metrorex, Nuclearelectrica și alte companii publice importante.

Comisia nu a precizat suma care urmează să fie suspendată, însă sursele din zona guvernamentală au estimat marți pentru publicul HotNews că e vorba despre aproximativ 1,1 miliarde de euro din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată. Adică 40% din suma solicitată.

Trei dintre jaloanele neîndeplinite sunt legate de reforma guvernanței corporative la companiile de stat, două privesc investiții în transporturi, iar una vizează impozitarea microîntreprinderilor.

Comisia consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale.

Printre jaloanele neîndelinite se află unul referitor la „îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energetic”, care cade în sarcina Ministerului Energiei, portofoliu deținut de către liberalul Sebastian Burduja.

Unul dintre jaloanele neîndeplinite se referă la microîntreprinderi. Comisia Europeană cere scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor la 88.500 euro de la 500.000 euro. Doar pe acest jalon, România poate pierde 300 milioane de euro din PNRR. Reglementarea impozitării cade în sarcina Ministerului Finanțelor, deținut de către Marcel Boloș.

citeste mai mult …