„Germania este conştientă de gravitate vinei sale, de responsabilitatea sa pentru milioanele de victime ale ocupaţiei germane şi de misiunea care îi revine din aceasta”, a spus Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul polonez Donald Tusk, la Varșovia, în urma unor consultări guvernamentale, potrivit Agerpres.
Cancelarul a subliniat că Germania îşi asumă responsabilitatea istorică fără niciun fel de rezerve.
„Situaţia victimelor vârstnice este cea care ne îngrijorează foarte mult şi vom lua măsuri în această privinţă”, a adăugat Scholz.
Șeful guvernului german nu a precizat ce compensaţie le va fi plătită celor aproximativ 40.000 de victime ale ocupaţiei germane din Polonia care încă trăiesc.
Tusk: „Nicio sumă de bani nu va putea compensa tot ce s-a petrecut în Al Doilea Război Mondial”
Potrivit lui Donald Tusk, compensaţiile promise vor începe să fie distribuite în curând. „Nu este vorba de ani, ci de luni”, a indicat premierul polonez.
Tusk a descris anunţul făcut de Scholz drept un pas în direcţia bună, chiar dacă „nu există vreo sumă de bani care ar compensa tot ce s-a petrecut în Al Doilea Război Mondial”.
Premierul polonez a admis că, într-un sens formal şi legal, problema reparaţiilor a fost închisă.
Cu toate acestea, ajutorul promis de guvernul german pentru victimele ocupaţiei ar putea servi la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale.
Guvernul polonez precedent, condus de partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), ceruse reparaţii în sumă totală de 1.300 de miliarde de euro.
După schimbarea guvernului în Polonia în decembrie anul trecut, tonul Varșoviei a devenit mai prietenos faţă de Germania.
„Pentru mine, este important că Germania este pregătită să îşi asume o responsabilitate mult mai mare faţă de securitatea continentului, pentru a asigura că nu va mai fi război în Europa”, a mai spus Tusk.
Plan de acțiune comun
Într-un plan comun de acţiune prezentat marţi, Germania şi Polonia au convenit să discute despre intensificarea cooperării în materie de apărare pentru a descuraja ameninţarea Rusiei în regiune, inclusiv printr-o prezenţă mai mare a NATO pe flancul estic şi prin coordonarea ajutorului pentru Ucraina.
„Ne vom strădui să asigurăm unitatea politică transatlantică şi o prezenţă militară optimă a aliaţilor nord-americani în Europa, inclusiv pe flancul estic”, scrie în planul consultat de agenția de presă Reuters.
Ambele ţări au afirmat că îşi vor aprofunda cooperarea la nivel guvernamental pentru a oferi asistenţă militară Ucrainei, inclusiv pentru lucrările de reparare şi întreţinere a tancurilor Leopard 2.
Polonia are în vedere, de asemenea, să participe la Iniţiativa European Sky Shield de la Berlin, mai prevede planul.
Olaf Scholz s-a aflat marţi la Varşovia pentru a se întâlni cu Donald Tusk şi pentru a participa la consultări interguvernamentale între cabinetele ţărilor lor, prima întâlnire de acest fel din 2018.
Scholz a precizat că este sigur că întreaga cooperare dintre el şi omologii săi din Franţa şi Polonia, ţări care formează aşa-numitul „Triunghi de la Weimar”, va rămâne puternică, indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor din Franţa de la sfârşitul acestei săptămâni.
„Este foarte important pentru noi, aceste trei state, să ne gândim împreună la viitorul Europei”, a mai spus Scholz, în conferinţa de presă comună cu Tusk.
„Suntem siguri că, indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor din Franţa, cooperarea dintre preşedintele francez (Emmanuel Macron), Donald (Tusk) şi mine va continua să fie foarte bună, şi aceasta va fi şi baza relaţiilor dintre ţările noastre”, a adăugat cancelarul federal.
El a subliniat, totodată, că „securitatea Poloniei este şi cea a Germaniei”.
„Aceasta înseamnă că noi (Polonia şi Germania, n.r.) dorim să ne asumăm un rol de lider în regiunea baltică în cadrul NATO şi în protecţia flancului estic al UE”, a indicat Scholz.
„Polonia, una dintre cele mai mari victime ale celui de-al Doilea Război Mondial, şi Germania, autorul acestei distrugeri, a acestei tragedii a celui de-Al Doilea Război Mondial, ar trebui astăzi, în calitate de forţe libere şi democratice, să conlucreze în mod eficient pentru a garanta securitatea Europei”, a subliniat, la rândul său, Donald Tusk, fost lider al Consiliului European.