Fondurile de investiții din România au primit luni zeci de telefoane de la oameni care voiau să știe ce se întâmplă și dacă n-ar fi mai bine să-și lichideze investițiile, deși corecțiile, cu excepția Japoniei, nu au fost mari.

HotNews.ro a discutat cu Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), și Mihai Purcărea, director general BRD Asset Management, pentru a vedea cum s-au simțit „din interior” turbulențele din aceste zile.

Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), spune că nu știe să fi existat răscumpărări masive de bani.

„Până la urmă, vorbim despre scăderi de 3%, în condițiile în care indicii bursieri se aflau în zona de maxime istorice. Cred că vorbim de niște corecții despre care se vorbea că ar putea să apară. Cădere mare a fost pe piața japoneză, dar acolo s-au adăugat și alte motive. Văd că astăzi deja își revine piața japoneză”, spune el.

De asemenea, Gustă nu se așteaptă nici în viitorul apropiat să vadă oameni care să vândă deținerile pe care le au la fondurile de investitii. 

„Cei care investesc în acțiuni și în fonduri de investiții de acțiuni, în general, înțeleg riscurile și faptul că aceste investiții sunt pe termen lung. Situația nu e comparabilă cu cea din anul 2022, când investitorii care dețineau unități de fond în fondurile de investiții de obligațiuni s-au panicat și s-au retras ca urmare a creșterii dobânzilor, coroborat și cu razboiul din Ucraina”, a mai arătat Gustă.

El a reamintit că investitorii au vândut atunci, neînțelegând că atunci când dobânzile cresc, instrumentele din portofoliul fondurilor de obligațiuni se depreciază (fiind marcate la piață). Ulterior, au revenit la cumpărare la un preț diferit atunci când dobânzile au început să scadă și implicit randamentele fondurilor de obligațiuni și-au revenit.

Mihai Purcărea (BRD Asset Management): Cineva m-a sunat dacă e un moment bun să cumpere

„N-am avut ieșiri din fonduri, adică răscumpărări. E posibil să fie unii din ei care să se panicheze dacă va mai continua corecția, pentru că până la urmă la 2-3% asta e. Mă aștept ca unii investitori să răscumpere, pe fond emoțional, când își văd investițiile afectate”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Purcărea, director general BRD Asset Management.

El își amintește că luni au sunat mai mulți investitori pentru a-i cere sfatul cu privire la cum ar trebui să reacționeze.

„Le-am explicat ce se întâmplă pentru că văzuseră știrile din presă și nu înțelegeau. Am încercat să le explicăm ce s-a întâmplat în Japonia cu rata dobânzii, adică motivul pentru scăderea aceea mare de peste 12 procente. Eu sper ca măcar unii dintre ei să fi înțeles”, a afirmat Purcărea.

„Am avut și un caz de o persoană care m-a sunat să mă întrebe dacă este un moment bun să cumpere”, își amintește șeful BRD Asset Management

„Atunci când te gândești pe un orizont de 4-5 ani, corecțiile te ajută și trebuie să profiți de fiecare, pentru că așa își crești mult valoarea portofoliului. Când scade prețul cu câteva procente și te uiți și pe volume, vezi că sunt mari, înseamnă că este cineva care profită: cumpără pentru că este o oportunitate”, a explicat reprezentantul BRD Asset Management.

„E ca și cum i-aș spune fiicei mele adolescente că nu va rămâne toată viața cu actualul ei iubit”

Chiar dacă unii investitori știu că nu trebuie să se panicheze, când vin astfel de momente reacționează emoțional.

„E ca și cum i-aș spune fiicei mele adolescente că nu va rămâne toată viața cu actualul ei iubit. Ea înțelege asta, dar când îl vede cu o alta de mână, tot suferă. Este afectată. Așa e și în cazul multor investitori care acționează emoțional și încep să vândă”, spune el.

Potrivit acestuia, nu există un „moment ideal” de a cumpăra sau de a vinde. „Pe termen lung, cel mai sănătos lucru din punct de vedere financiar este să aveți o strategie definită și să vă țineți de ea, ignorând fluctuațiile de moment. Cine a vândut în martie 2020, la COVID, sau în februarie 2022, când a început războiul din Ucraina, în speranța că vinde „inspirat”, a pierdut. Rămâneți cu strategia!”, concluzionează Mihai Purcărea.

Bursele europene au încheiat în scădere, luni, la fel ca restul piețelor de acțiuni din lume, de temerile privind recesiunea din Statele Unite.

Bursa de la Paris a pierdut 1,42%, coborând la 7.148,99 puncte, cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii noiembrie, conform AFP. Londra a pierdut 2,04%, Frankfurt 1,82% și Milano 2,27%. Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 2,17%. La București, indicele principal a scăzut cu 3,63%.

citeste mai mult …