Israelul își continuă campania de eradicare a Hezbollah cu incursiunea sa militară, pe care o descrie drept „limitată” în Liban. Însă analiștii atrag atenția cu privire la o problemă majoră a acestei strategii, scrie Business Insider.
Campania Israelului de decapitare a Hezbollah a început în 17 septembrie, când mii de pagere folosite de membrii Hezbollah pentru a comunica între ei au explodat simultan în Liban și în Siria, în urma unei presupuse operațiuni puse la cale de Mossad și de armata israeliană.
CNN, care a reconstituit filmul evenimentelor, descrie un plan demn de filmele de spionaj.
O zi mai târziu, un nou val de explozii a vizat stațiile de emisie-recepție folosite de membrii Hezbollah. Zeci de membri ai organizației teroriste din Liban au fost uciși, iar alte mii au fost răniți.
Apoi, în 27 septembrie Israelul l-a eliminat într-o lovitură aeriană asupra Beirutului pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah de peste trei decenii. Hassan Jaafar al-Qasir, ginerele lui Nasrallah și un posibil succesor al său, a fost la rândul său eliminat de forțele israeliene la începutul lui octombrie.
Hashem Safieddine, vărul lui Nasrallah și șeful Hezbollah văzut drept favorit pentru a-i urma acestuia la putere, este dat dispărut de săptămâna trecută, după ce Israelul a lansat un nou atac aerian asupra suburbiilor din sudul Beirutului.
Printre ceilalți comandanți ai Hezbollah despre care se crede că au fost uciși de lovituri israeliene în ultima perioadă se numără Fu’ad Shakar, comandantul grupării responsabil de armele sale strategice, Ali Karaki, comandantul frontului de sud al forțelor Hezbollah și Ibrahim Aqeel, șeful directoratului pentru operațiuni militare.
O cursă contracronometru pentru Hezbollah
„Am degradat capacitățile Hezbollah. Am eliminat mii de teroriști, inclusiv pe (Hassan) Nasrallah însuși și pe înlocuitorul lui Nasrallah și pe înlocuitorul înlocuitorului”, a declarat marți premierul israelian Benjamin Netanyahu, fără a da însă numele ultimilor doi.
Ministrul său al apărării, Yoav Gallant, a spus, în schimb, că Hashem Safieddine, cel așteptat să îi succeadă lui Nasrallah, a fost probabil „eliminat”.
Experții spun că aceste lovituri au paralizat conducerea Hezbollah. Însă mulți analiști sunt îngrijorați că în urma „decapitărilor” făcute de Israel a apărut un vid de putere care poate deschide calea unor lideri și mai radicali.
Mohammed Albasha, un analist din SUA specializat pe zona Orientului Mjlociu, a declarat pentru Business Insider că în situația de acum Hezbollah este într-o cursă contracronometru pentru a-și găsi un nou lider și acest lucru poate duce „la o luptă temporară pentru putere sau fragmentare internă” în rândul grupării teroriste. Iar asta ar putea duce inițial la o slăbire a influenței Hezbollah în Liban, potrivit expertului.
Albasha spune, de asemenea, că lupta pentru putere ar putea destabiliza gruparea și ar putea duce inclusiv la schimbarea „strategiilor sale politice și militare”. Însă el afirmă, totodată, că orice posibile divizuni interne ale Hezbollah vor fi doar temporare și că lupta sa împotriva Israelului va escalada probabil, în cele din urmă.
„Ar putea apărea oameni mult mai radicali”
„Este o lovitură pentru grupare, asta e sigur”, a declarat și analistul Antony Loewenstein, autorul cărții „The Palestine Laboratory” (Laboratorul Palestina) într-un interviu acordat Sky News. Dar el avertizează că „mult mai mulți oameni” s-ar putea alătura Hezbollah în urma loviturilor israeliene. „Ar putea apărea oameni mult mai radicali”, subliniază el.
William F. Wechsler, un alt expert reputat în Orientul Mijlociu, scrie într-un eseu publicat de Atlantic Council că merită amintit că Hezbollah a devenit mult mai periculoasă după ce Israelul l-a asasinat în 1992 pe fondatorul mișcării islamiste șiite, Abbas al-Musawi.
Wechlsler subliniază că moartea lui Musawai a fost catalizatorul pentru o serie de atacuri teroriste, inclusiv cel asupra ambasadei israeliene din Buenos Aires de către un membru al Jihadului Islamic, o altă grupare teroristă finanțată de Iran și afiliată Hezbollah.
Atacul a avut loc la doar o lună după asasinarea lui Musawai și s-a soldat cu 29 de morți și cu peste 200 de răniți. Doi ani mai târziu, un atac separat asupra unui centru israelian din Buenos Aires a fost și mai sângeros, provocând 85 de morți și peste 300 de răniți.
„Istoria s-ar putea repeta”
Mireille Rebeiz, șefa catedrei de Studii în Orientul Mijlociu din cadrul Colegiului Dickinson din Pennsylvania, face comentarii similare într-o analiză publicată în revista online The Conversation.
„Israelul s-ar putea să nu obțină neapărat impactul pe care îl dorește”, scrie ea.
„Nasrallah a pășit pe urmele lui Al-Musawi și, sub conducerea sa, gruparea și-a sporit recrutările, arsenalul și influența în interiorul și afara Libanului. Istoria s-ar putea repeta acum”, avertizează ea.