Departamentul de Justiție al SUA a făcut această acuzație într-un dosar depus miercuri la tribunalul federal din Los Angeles, unde fiul președintelui american Joe Biden se confruntă cu un proces programat pentru 9 septembrie pentru acuzații de evaziune fiscală. Acesta a pledat nevinovat, relatează Reuters. În România, Puiu Popoviciu a fost achitat, în iulie 2024, într-un proces de revizuire în care a fost anulată sentința de 7 ani de închisoare primită în 2017.
Procurorii spun că Hunter Biden a acceptat plăți de la omul de afaceri român Gabriel Puiu Popoviciu, identificat în dosar drept „G.P.”, care încerca să „influențeze agențiile guvernamentale americane” în legătură cu o anchetă penală în România.
În august 2017, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, în care a fost judecat alături de alte nouă persoane. Acesta a plecat din țară, fiind depistat la Londra unde autoritățile britanice au refuzat predarea sa. El a deschis proces de revizuire a instanței, iar, în iulie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a anulat sentinţa de condamnare la 7 ani de detenție a omului de afaceri şi a dispus achitarea pe motiv că fapta nu există. Decizia nu este definitivă.
Publicația ameriană ABC scrie că acuzația procurorilor provine din perioada în care Hunter Biden a lucrat pentru Gabriel Popoviciu, despre care procurorii spun că l-a angajat pe Hunter Biden pentru muncă juridică la sfârșitul anului 2015, când Joe Biden era vicepreședinte al SUA.
În dosar, procurorii scriu că intenționează să prezinte dovezi potrivit cărora Hunter Biden și un asociat de afaceri „au primit compensații de la un cetățean străin care încerca să influențeze politica și opinia publică americană și să determine Statele Unite să investigheze ancheta G.P. în România”.
Hunter Biden și asociatul „erau îngrijorați că activitatea de lobby ar putea cauza ramificații politice pentru tatăl inculpatului (nr. Joe Biden”, iar Hunter Biden a dorit să ascundă „adevărata natură” a activității sale pentru G.P., au adăugat procurorii.
În decembrie 2023, un mare juriu federal l-a acuzat pe Hunter Biden că nu a plătit impozite în valoare de 1,4 milioane de dolari între 2016 și 2019, în timp ce a cheltuit milioane de dolari pe droguri și diverse articole de lux.
Fiul președintelui a fost, de asemenea, acuzat de sustragere de la plata impozitelor pentru anul fiscal 2018, când a depus declarații false. El este acuzat de trei infracțiuni grave și de alte infracțiuni minore.
Într-un dosar separat, Hunter Biden a fost găsit vinovat în iunie de un juriu din Wilmington, Delaware, pentru că a mințit cu privire la consumul ilegal de droguri atunci când a cumpărat un pistol în 2018. El nu a fost încă condamnat.
Popoviciu, fugit din țară acum șapte ani, achitat în iulie 2024: „Fapta nu există”
În august 2017, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, în care a fost judecat alături de alte nouă persoane. În prima instanță, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de inchisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar, faptele s-au prescris.
În mai 2023, judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel București a admis cererea de revizuire formulată de Popoviciu, a dispus rejudecarea dosarului și a suspendat executarea sentinței de condamnare de 7 ani de detenție, decizie care a rămas definitivă și la ICCJ. El a fost achitat în iulie 2024 pe motiv că fapta nu există. Decizia nu este definitivă.
În consecință, judecătoarea Liana Arsene, care judeca latura civilă a dosarului Băneasa, a retras mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu.
Puiu Popoviciu a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, el aflându-se în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze. Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.
Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a „suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.
Potrivit G4Media, Puiu Popoviciu este ginerele fostului ministru comunist de Interne, Ion Dincă zis Teleagă, ca și Nicoale Badea, fostul patron de la Dinamo. Este proprietarul mallului Băneasa și dezvoltator imobiliar. În trecut alături de un alt magnat, Radu Dimofte, a fost co-proprietar ar francizelor KFC și Pizza Hut și al hotelurilor Howard Johnson (acum Sheraton) și Ramada. Între timp, cei doi și-au separat afacerile.