Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus miercuri la Parlament un proiect de lege care vizează modificarea legii pentru alegerea preşedintelui României şi a legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, astfel încât aceasta din urmă să nu se mai pronunțe asupra contestațiile depuse împotriva candidaților la alegerile prezidențiale. Proiectul a fost depus după ce Curtea a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă.

Robert Cazanciuc susține că actuala procedură de soluționare a contestațiilor depuse împotriva candidaților la alegerile prezidențiale nu ar asigura dreptul constituțional la un proces echitabil.

Responsabilitatea trece la o secție a ÎCCJ

„Cu toate că CCR are atribuțiile unei instanțe de drept comun, în care părțile ar trebui să aibă garanțiile unui proces echitabil, în primul rând a dreptului la apărare, judecarea de către plenul Curții a contestațiilor referitoare la candidaturi se face în procedura uzuală a unei instanțe constituționale, fără prezența părților, ceea ce poate fi apreciat ca o încălcare a garanțiilor conferite de art. 21 din Constituție și art. 6 din Convenția europeană a drepturilor omului”, a scris senatorul pe Facebook.

Proiectul său de lege prevede ca eventualele contestații împotriva unui candidat să fie depuse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Aceasta va analiza contestațiile în complet de 5 judecători, cel mult două zile de la înregistrare.

În cadrul procedurii, vor fi citate și părțile astfel încât candidații să aibă posibilitatea de a se apăra față de acuzațiile aduse în contestații.

„Dreptul la apărare şi la un proces echitabil este un drept fundamental câştigat în 1989, bazat pe principiile şi valorile europene pe care ni le-am asumat şi ca membri ai Uniunii Europene. Este principalul motiv ce m-a determinat să propun aducerea în actualitate a două legi, adoptate de peste 20 de ani, care nu mai răspund cerinţelor societăţii actuale româneşti, ci unor vremuri care, în contextul post revoluţionar în care se găsea România, erau evident impregnate de spiritul unor interese politice, strategice şi social-economice”, motivează Cazanciuc.

Cazul Șoșoacă a provocat controverse privind rolul CCR

Curtea Constituțională va primi în continuare de la Biroul Electoral Central dosarele de candidatură, dar numai pentru verificarea respectării procedurilor pentru alegerea președintelui Români, iar în aceste cazuri deciziile se vor lua cu o majoritate de două treimi, adică 6 din 9 judecători.

Judecătorii CCR au invalidat sâmbătă decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, după ce Curtea a admis două contestaţii privind candidatura președintelui SOS România.

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat luni seară motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidențiale din acest an. „Este de notorietate că, prin discursul său constant,  doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”, au explicat judecătorii de la CCR.

Decizia a Curții a provocat critici atât din mediul politic, cât și din cel juridic.

citeste mai mult …