Rareș Achiriloaie, președintele  Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cu rang de Secretar de Stat, a declarat sâmbătă, la Digi24, în cazul copiilor familiei de români preluați joi de autoritățile britanice, ducând la o adevărată revoltă, că minorii sunt în siguranță și că „unii dintre ei aveau deja măsuri de protecție specială la familia extinsă”.

„În momentul de față cei patru copii sunt în siguranță, sunt împreună, iar în zilele următoare înțeleg că o să aibă loc intâlniri și cu familia, nu știu dacă fizic sau online”, a declarat Rareș Achiriloaie la Digi24. 

„Unii copii aveau deja măsuri de protecție specială la familia extinsă. Totodată, autoritățile britanice înțeleg că au acționat în spiritul de a asigura siguranța fizică a copiilor”, a completat Rareș Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Poliţia britanică a precizat că a fost sesizată joi în jurul orei 17:00, „după ce asistenţii sociali au raportat că au fost întâmpinaţi cu ostilitate când se ocupau de o problemă de protecţie a copilului”, amintește Sky News.

Înregistrările video de pe reţelele de socializare arată mulţimi de oameni pe străzi, un autobuz incendiat şi o maşină de poliţie răsturnată.

Consiliul Local anunță „o examinare urgentă a cazului”

Potrivit poliţiei britanice, ofiţerii săi au fost atacaţi în timp ce ajutau personalul de asistenţă socială, după care au izbucnit acţiunile violente pe străzi. Poliţia lucrează în prezent într-un „ritm susţinut” pentru a-i identifica şi reţine pe cei responsabili, a declarat un responsabil al poliţiei britanice, Pat Twiggs.

Între timp, Consiliul Local din Leeds a promis o „evaluare urgentă” a incidentului care ar fi declanşat violenţele de joi.

Într-o declaraţie comună emisă în numele său şi al comunităţii de romi şi români, cu reprezentanţii cărora Consiliul Local a avut o întâlnire, acesta menţionează că „a fost de acord să realizeze o examinarea urgentă a cazului şi să colaboreze cu organizaţiile conduse de români şi de romi, cu bisericile şi consulatul onorific al României şi cu alţi reprezentanţi ai familiei, în interesul familiei şi al comunităţii mai largi de romi”.

Aceeaşi declaraţie cuprinde un apel către „toate comunităţile să menţină calmul”, pentru a evita repetarea „scenelor îngrijorătoare” de joi seară.

Cinci persoane arestate în urma revoltei, dar niciunul dintre ei nu este român

Între timp, poliţia din West Yorkshire a anunțat că a arestat cinci persoane în urma revoltei din Leeds.

Sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, până în prezent, Ambasada României la Londra şi Consulatul General al României la Manchester nu au fost notificate cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a acestor incidente violente. Asta în contextul în care presa britanică scrie că poliția crede că tulburarea a fost instigată „de o minoritate criminală cu intenţia de a perturba relaţiile cu comunitatea”.

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, afirmat vineri că situaţia de la Leeds, era încă tensionată. „Este o situaţie regretabilă, aceste lucruri nu se rezolvă prin violenţă, ci prin dialog”, a spus ea.

De la ce s-au sesizat autoritățile britanice

MAE a explicat că incidentele au fost declanşate de tentativa de preluare în grija statului a copiilor unei familii de români, după ce unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat autorităţile. 

Daily Mail a scris vineri că poliția a luat, joi după-amiază, cinci copii deoarece părinții lor urmau să zboare cu ei în România sâmbătă.

Serviciile Sociale s-au îngrijorat de bunăstarea copiilor după un incident din aprilie când un copil de nouă luni a suferit o rană la cap, potrivit sursei citate.

citeste mai mult …