Indiferent de deciziile luate de parteneri, Berlinul a exclus livrarea în viitor către Ucraina de armament cu rază lungă de acţiune informează duminică agenția de presă dpa.

La un dialog avut sâmbătă cu cetăţeni din Prenzlau, statul Brandenburg (estul Germaniei – n.r.), cancelarul german Olaf Scholz şi-a reiterat refuzul de a livra rachete de croazieră Taurus, apreciind că o astfel de decizie ar presupune „un risc enorm de escaladare” a războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

Rachetele de croazieră Taurus, cu o rază de acţiune de circa 500 de kilometri, ar permite Ucrainei să lovească ţinte din Moscova.

„Am spus nu acestui lucru. Şi desigur că aceasta se aplică şi altor arme, dacă le-am furnizat, care ar putea atinge o distanţă aşa de mare”, a insistat Scholz. „Şi aşa rămân lucrurile. Chiar dacă alte ţări decid altfel”, a adăugat cancelarul german.

Zelenski, presiuni pentru arme

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra aliaţilor Ucrainei pentru a livra arme cu rază lungă de acţiune, ceea ce ar permite Kievului să atace aerodromurile militare şi instalaţiile forţelor aeriene ruse mult în spatele liniei frontului, chiar şi pe teritoriul Rusiei.

Arma cu cea mai lungă rază de acţiune furnizată de Germania este lansatorul de rachete Mars II, care poate lovi ţinte aflate la 84 de kilometri distanţă.

SUA, Regatul Unit şi Franţa, parteneri în NATO ai Germaniei, au furnizat rachete de croazieră cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri, notează dpa.

În prezent are loc o discuţie cu privire la autorizarea în principiu a utilizării acestor arme împotriva ţintelor de pe teritoriul rus.

SUA și Marea Britanie țin Kievul în suspans

Cu toate acestea, preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer nu a luat încă o decizie în acest sens la o întâlnire care a avut loc vineri la Washington.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că va percepe utilizarea armelor de precizie occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte în interiorul teritoriului rus ca o implicare a NATO în război.

„Acest lucru va însemna că ţările NATO, SUA, ţările europene se vor lupta cu Rusia”, a avertizat Putin.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, s-a referit chiar la armele nucleare ale Rusiei într-o intervenţie în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

citeste mai mult …