Doi ani mai târziu, Nicușor Dan anunța că intenționează să își facă partid. Potrivit legii, formațiunea trebuia să aibă filiale în cel puțin 18 județe și cel puțin 25.000 de semnături. Îi sare însă în ajutor Curtea Constituțională, care decide, în februarie 2015, că un partid poate fi înființat de numai 3 membri. În acea perioadă, Florian Coldea era șef în SRI și avea în „cazier” scandalul „SRI – poliție politică”, în care Geoană îi acuzase pe Traian Băsescu și pe general că exercită un control „prin dosare” asupra judecătorilor Curții Constituționale.

Imediat, Nicușor Dan lansează Uniunea „Salvați Bucureștiul”, simbolic, chiar în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție. El pierde alegerile pentru Primăria Generală, în iunie 2016, dar cu un scor foarte bun în prima bătălie electorală.

Totul în contextul în care au fost pompate fonduri substanțiale în campania electorală. „Nicușor Dan cel sărac și cinstit are o campanie a partidului său cu costuri cât ale celorlalte partide la un loc”, spunea atunci Vasile Blaga. Declarațiile liderului PNL veneau după ce mai mulți oameni de afaceri controversați anunțau public susținerea pentru Nicușor Dan și partidul său.

În paralel, au apărut în spațiul public acuzațiile că noul partid Uniunea Salvați România era de fapt creația Serviciului Român de Informații. Mai mulți politicieni, dar chiar și foști șefi în serviciile de informații, afirmau că partidul nou creat era un vehicul politic creat „pentru a băga în Parlament acoperiții serviciilor secrete”.

În decembrie 2016, USR a intrat în Parlament, după ce a luat o parte din electoratul PNL. Partidul care ar fi fost dirijat de Statul Paralel a obținut un scor important, chiar dacă la guvernare a fost Dacian Cioloș. Imediat după ce s-au conturat alianțele politice, iar președintele Iohannis s-a văzut nevoit să numească un premier de la PSD, Florian Coldea a fost pensionat.

Anul 2016 a adus o premieră pe scena politică, președintele PNL Ludovic Orban nu a prins nicio funcție și a rămas șomer. Astfel, Orban primește un contract de muncă de la avocatul Doru Tărilă, cel care ar colabora din 2018 cu Dumitru Dumbravă și Florian Coldea, și lucrează la cabinetul său de avocatură până când este numit premier.

Ajuns premier și liderul liberalilor în 2020, Ludovic Orban l-a impus pe Nicușor Dan candidat pentru primăria Capitalei. Actualul primar a fost sprijinit în lupta cu Gabriela Firea de către USR, fostul său partid, mișcarea politică PLUS al lui Dacian Cioloș și PNL.

Influența lui Nicușor Dan la primăria Capitalei s-a văzut după ce Compania Astra Vagoane Arad a câștigat licitația pentru 100 de tramvaie în 2021, după ce compania românească a făcut o contestație, semnată de Cristina Trăilă.

Cristina Trăilă, fosta soție a avocatului Doru Trăilă și avocata Astra Vagoane, anunța pe Facebook în 2021, după semnarea contractului de către PMB și Astra Vagoane Călători SA că e mândră că a reprezentat compania românească care a reușit să câștige această licitație!

Într-un răspuns pentru Realitatea PLUS, Astra Vagoane ARAD ne-a transmis că avocatul Cristina Trăilă nu a fost implicată în acestă licitație. Reprezentanții companiei ne-au transmis că că avocații companiei de la Casa de Avocatură Țuca, Zbârcea și Asociații au reușit să câștige procesul de la curtea de apel București.

Pe de altă parte, Cristina Trăilă ne-a transmis că a lucrat la licitația desfășurată de primăria Capitalei. „Activitatea mea și a colegilor mei din cadrul Cabinetului de Avocat al cărui titular s-a concretizat în consultanța juridică acordată în cadrul diferitelor proceduri de achiziție publică, inclusiv cea derulata de autoritatea contractanta Municipiul București, cât și pe parcursul derulării contractelor ulterior încheiate”, a precizat aceasta.

Coincidență sau nu, în august 2020, când întreaga planetă era blocată de pandemia COVID, premierul Ludovic Orban a făcut o vizită la fabrica Astra Vagoane din Arad înainte ca licitația să Primăria Generală București să acorde contractul compania Asta Vagoane Arad. 

Nicușor Dan, prins în insectarul lui Florian Coldea. Cristoiu, dezvăluiri bombă: generalul Statului Paralel, întâlniri de taină cu primarul Capitalei